Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Huriyet 20-11-2012
Yunan gazeteciden Erdoğan biyografisi
 YUNAN gazeteci Vangelis Papadopulos, ‘Recep Tayyip Erdoğan. Bir Yunan gazeteciden Türk Başbakanı’nın biyografisi’ adlı 782 sayfalık kitabını yayınladı

Kitapta Türkiye ve Yunanistan’dan, siyasetçisinden gazetecisine çok sayıda kişi Tayyip Erdoğan’ı anlatıyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dmitris Avramopulos, Savunma Bakanı iken gazeteciye kitap için verdiği röportajda, Erdoğan’ı “Liderlik fenomeni” olarak tanımlayarak övgü yağdırıyor. Avramopulos, Erdoğan hakkında şöyle konuşuyor:
İÇGÜDÜSEL SEZGİLERİYLE EKSİKLİĞİNİ GİDERİYOR
“İptidai doğal lider karakteristleri bulunan bir liderlik fenomeni. Yeni bir Türkiye vizyonu var. Siyasete geleneksel burjuva kapısından değil, toplumun kapısından girdi. Avrupa ile ilişkilerinde samimi. Önemli bir özelliği milli mağruriyeti. Bunun örneğini Davos’da (one minute) gördük. Erdoğan’ın liderlik refleksleri çok iyi. Ayrıca, Türkiye’deki asker ve plutokrat düzenin dişlerini söküyor. Bunda kararlı ve korkmuyor görünüyor. Doğal liderleri öne çıkaran bilgi ve eğitimleri değildir. Onun içgüdüsel önsezgileri var ve bu yeteneği sayesinde eğitim eksikliğini gideriyor. Toplumun nabzını iyi tutuyor. Toplumu harekete geçirdi. Toplumla yüz yüze konuştu. İnsanlarla ilişkilerinde samimi. İhanet etmiyor. Tutarlılık yolundan çıkanlara kızıyor hatta cezalandırıyor. Yeni bir siyasetçi nesli yetiştirdi. Erdoğan, İngiltere ya da Fransa’da cumhurbaşkanı olamazdı ama Nicholas Sarkozy de Türkiye’de başbakan olamazdı.”
PATRİK EFENDİ DUALARINDA BENİ EKSİK ETME
Fener Rum Patriği Bartholomeos da, kitapta Erdoğan’ı şöyle anlatıyor: “Azınlıklara önem veriyor. Biz gayrımüslimlerin, Müslümanlarla eşit haklara sahip vatandaşlar olmamızı istiyor. Onun 8-9 yıllık iktidarında geçmişte bize yapılan haksızlıkların düzeltilmesi için önemli adımlar attı. Yeni seçimlere kadar daha önünde 3-3.5 yıl var ve sorunlarımızın tümünü çözeceğini ümit ediyoruz. Onun samimiyetini, insanlığını biliyorum. Erdoğan’a yaklaşırsanız insani yönü ağır basıyor. Aynı zamanda bir işkolik de. O dindar ve gerçek bir Müslüman. Mahkeme tarafından hapis cezasına çarptırıldığı dönemde tanışmıştık. Bana ‘Patrik efendi, özellikle hayatımın bu zor döneminde, dualarında beni eksik etme’ demişti. Erdoğan Türkiye’yi tüm dünyada sözü sayılır bir ülke haline getirdi. Mütevazı, nazik bir insan.”Kitapta, Erdoğan’ın çocukluğu, gençliği, siyasete atılması, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi, AK Parti’nin kurulması ve üç dönem başbakan seçilmesi detaylarla anlatılıyor.
Afyon’da tanıştılar
GAZETECİ Vangelis Papadopulos, Başbakan Erdoğan ile geçen yılki seçimler öncesi Afyon’da tanışmasını kitabında şöyle anlatıyor: “Erdoğan’a, ‘Sayın Başbakan, dedem 80 yıl önce Yunan ordusunun bir savaşçısı olarak Afyon’a geldi. Bugün onun torunu senin biyografini yazmak ve tüm dünyanın seninle, Türkiye’nin gerçekte ne olduğunu öğrenmesine çalışmak için yine Afyon’da dedim.”