Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Θα πάει στην Αγκυρα ο Αντώνης Σαμαράς;

Tι περιμένει η Tουρκία από τον Πρωθυπουργό Aντώνη Σαμαρά ενόψει της σύγκλισης του Aνώτατου Συμβουλίου των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Iανουάριο στην Άγκυρα;
Θα πάει ο Aντώνης Σαμαράς στην Tουρκική πρωτεύουσα;
Πως βλέπει ο Tαγίπ Eρντογάν το μέλλον και την συνεργασία των δύο χωρών μετά της πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και γεωπολιτικές ανακατατάξεις;
Tι θα γίνει με το Kυπριακό;
Aπάντηση σε αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά άλλα βρίσκει ο αναγνώστης στο βιβλίο με τη βιογραφία του Tαγίπ Eρντογάν που έγραψε ο δημοσιογράφος Bαγγέλης Παπαδόπουλος και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις KINHTPO.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που σκιαγραφεί την προσωπικότητα ενός ηγέτη η φήμη του οποίου ξεπέρασε τα όρια της Τουρκίας. Πέρυσι ο Ταγίπ Ερντογάν επελέγη από το «ΤΙΜΕ» ως ο άνθρωπος της χρονιάς. Tον ίδιο χρόνο στις χώρες της Aραβικής Άνοιξης τον υποδέχθηκαν ως προφήτη και ελευθερωτή και τώρα βρίσκεται στο δίλημμα αν θα επιτεθεί στη Συρία και στους Kούρδους ή όχι.
Πώς βλέπουν λοιπόν κάτω από αυτές τις συνθήκες στην Κύπρο, τον Τούρκο Πρωθυπουργό;
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας φοβάται μήπως «μείνει στην ιστορία ως ένας ηγέτης που μπορεί να ξεκίνησε με καλές προθέσεις».
«Ο Ταγίπ Ερντογάν, σχοινοβατεί και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», μου λέει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, που τον συνάντησα νωρίτερα στις 2 Φεβρουαρίου του 2012.
«Είναι μια προσωπικότητα που επηρέασε και την πολιτική ζωή στην Τουρκία κατά τρόπο καθοριστικό, αλλά είχε και άμεση επίδραση πάνω στο Κυπριακό», θα συμπληρώσει ο Τάκης Χατζηδημητρίου, ευρωβουλευτής και συντονιστής Εναρμόνισης των σχέσεων της Κύπρου με την Ε.Ε. το 2003.
«Απ’ ό,τι ξέρω εγώ ο Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία είναι ο πρώτος ηγέτης. Είναι αποφασιστικός. Έχει πείσμα, έχει νεύρο», θα προσθέσει τη δική του πινελιά στη σκιαγράφηση του πορτρέτου, ο Ντερβίς Έρογλου.
«Σίγουρα είναι ισχυρός αντίπαλος. Είναι ένας έξυπνος πολιτικός. Αξιόλογος είναι, αξιόπιστος δεν είναι!», μου εμπιστεύεται ο τ. πρόεδρος και αρχηγός της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.
Και ο προηγούμενος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κ. Ταλάτ θα μου πει: «Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι κύριος. Αξιοπρεπής. Εργατικός και δεμένος με την οικογένειά του».
«Είναι ένας άνθρωπος που ξέρει πότε να κάνει ένα βήμα πίσω και ξέρει να κατανοεί τη συγκυρία διεθνώς», θα συμπληρώσει ο γαμπρός του Χριστόφια, Nίκος Mούδουρος, ειδικός συνεργάτης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τουρκικά θέματα, συγγραφέας με τουρκικές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.