Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Δούλοι και ραγιάδες

Του δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου
Email: Papadopoulos.evag@gmail.com




Τα δυνατά στη ζωή τα εκτελούν οι υπερέχοντες σε δύναμη, ενώ οι ασθενείς (αδύνατοι) υποχωρούν!
Αυτό λέει ο Θουκυδίδης και η άποψη του ισχύει εδώ και 2.500 χρόνια! «Δυνατά οι προύχοντες πράττουσι και οι ασθενείς ξυγχωρούσι»
Δεν χρειάζεται όμως να μας το πει ο μεγάλος ιστορικός. Οι σοφοί του πνεύματος και της ιστορίας τα πρόβλεψαν και τα διατύπωσαν απόλυτα. Ο Μένανδρος προκαθόρισε ότι «τα χρέη κάνουν τους ανθρώπους δούλους»
Η καλύτερη εξήγηση όλων των προβλημάτων δίνεται όταν κανείς παρομοιάσει το γενικό πρόβλημα με τη δική του ζωή και τις δικές του ανάγκες.
Τι παθαίνει ένας από μας, όταν πιεζόμενος από την ανάγκη δανείζεται από κάποιον τοκογλύφο; Προσωρινά λύνει το πρόβλημα του αλλά την ίδια στιγμή γίνεται δούλος, υποχείριο και θύμα του τοκογλύφου. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ο ένας στο χώμα και ο άλλος στη φυλακή. Ή ο τοκογλύφος θα σκοτώσει τον δανειζόμενο γιατί δεν πήρε πίσω τα λεφτά και τους τόκους, ή ο δανειζόμενος μη αντέχοντας την αδικία τους εκβιασμούς και τις απειλές θα σκοτώσει τον τοκογλύφο. Το παράδειγμα είναι σαφές και ισχύει το ίδιο για όλους χωρίς παραλλαγές! Έγινε δόγμα!
Όταν λοιπόν έχεις χρέη είσαι δούλος και ραγιάς. Όταν είσαι αδύνατος και φτωχός δεν μπορείς να επιβάλλεις το δίκιο σου!
Αυτά τα λίγα για όσους θλίβονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας!
Ελευθερία σημαίνει θάνατος στον τοκογλύφο!