Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Κανιβαλισμός

Σαν ωραίο ανέκδοτο βγήκε στην δημοσιότητα η φοροδιαφυγή του ζεύγους Βοσκόπουλου – Γκερέκου. Και είναι πράγματι ανέκδοτο γιατί ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος. 1.000.000 Έλληνες χρωστάνε στην εφορία από 20.000€ έως πολλά εκατομμύρια. Και κανείς από αυτούς δεν πληρώνει. Είτε γιατί δεν έχει. Είτε γιατί έχει πτωχεύσει. Είτε γιατί είναι μάγκας φοροφυγάς και οικειοποιείται τα λεφτά που κλέβει από την εφορία. Είτε βρίσκεται στην δικαστική διαδικασία η οποία για να τηλεσιδικήσει χρειάζονται πάνω από δεκατρία χρόνια. Δηλαδή, τι θα γίνει τώρα; Θα βγάζουν κάθε μέρα από έναν νέο Βοσκόπουλο; Και λοιπόν;
Ένα ευνομούμενο Κράτος δεν κανιβαλίζει και δεν εξευτελίζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών του όταν μάλιστα έχει δημιουργήσει και ειδική ανεξάρτητη αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ένα ευνομούμενο Κράτος αντί να εξευτελίζεται για την ανικανότητά του και να κανιβαλίζει εις βάρος των πολιτών θα έπρεπε να βρει τρόπο να μαζεύει τους φόρους.
Δυστυχώς από το 1980 που ο Ανδρέας Παπανδρέου υποσχόταν κοινωνική αλλαγή, κράτος δικαίου, πόλεμο κατά του τελάρου και των μεσαζόντων και πάταξη των φοροφυγάδων πέρασαν 30 χρόνια και ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε οι υπόλοιπες κυβερνήσεις που ακολούθησαν βρήκαν τον τρόπο να πατάξουν την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Ακόμα και ένα πρόστιμο που τόλμησε να βάλει ο Βασίλης Κεδίκογλου, υπουργός εμπορίου τότε, στην «Χαλυβουργική», δεν μάθαμε ποτέ αν πληρώθηκε. Αλλά και στα χρόνια της δικτακτορίας το 1968 είχαν τυπώσει και κυκλοφορήσει οι εφορίες ογκώδη βιβλία, σαν τους τηλεφωνικούς καταλόγους με τα εισοδήματα όλων των Ελλήνων. Πλην της διαπόμπευσης τι έγινε; Απολύτως τίποτα. Αντί λοιπόν, να εξευτελίζουν δημοσίως τον κάθε Βοσκόπουλο θα έπρεπε να μας πουν γιατί το ίδιο το Κράτος εισφοροδιαφεύγει και δεν καταβάλει τις εισφορές του στα Ταμεία. Γιατί το Κράτος δεν πληρώνει με τόκο τα χρήματα που χρωστάει στους πολίτες; Ενώ όταν το ίδιο το Κράτος θέλει να εισπράξει βάζει υπέρογκους τόκους υπερημερίας.
Όταν συμβαίνουν λοιπόν αυτά πώς να δημιουργηθεί φορολογική συνείδηση στους πολίτες για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους; Όταν υπάρχει κοινή συνείδηση – και το έδειξαν αυτό οι διαδηλωτές μπροστά στη Βουλή – ότι το Κράτος είναι κλέφτης δεν μπορεί να υπάρχει φορολογική συνείδηση. Πρέπει πρώτα το Κράτος να παρουσιαστεί έντιμο για να ζητήσει εντιμότητα και από τους πολίτες. Πώς όμως να δείξει το Κράτος την εντιμότητά του όταν σήμερα στη Βουλή εξετάζονται 5 σκάνδαλα στις εξεταστικές επιτροπές και επώνυμοι πολιτικοί – λαμόγια έχουν κρεμαστεί στα μανταλάκια ως κλέφτες από το Χρηματιστήριο, το Κτηματολόγιο, τα ομόλογα, τα καρτέλ, τη Siemens και το Βατοπαίδι;
Όταν το 1963 για πρώτη φορά ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου έφερε στη Βουλή το νόμο για το πόθεν έσχες, την άλλη μέρα η Ελένη Βλάχου στην «Καθημερινή» έγραφε: «Ποιος στην Ελλάδα θα ελέγξει ποιόν;». Και πράγματι από τότε πέρασαν 50 χρόνια, κατατέθηκαν χιλιάδες πόθεν έσχες, σπαταλήθηκαν και φαγώθηκαν χρήματα από τέσσερα κοινωνικά προγράμματα, από την δωρεάν Αμερικανική βοήθεια και από τα 600.000 δισ. € που δανειστήκαμε, ΠΗΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΦΥΛΑΚΗ; Ούτε πήγε, ούτε θα πάει. Αλλά και αν πάει δεν θα γυρίσει πίσω τα λεφτά που έφαγε. Ας μην μας κοροϊδεύουν λοιπόν και ας μην αυταπατώνται, ότι θα επιφέρουν ένα Κράτος δικαίου και αρετής. Σεμνότητα και ταπεινότητα κραύγαζε ο Κώστας Καραμανλής και στα πέντε χρόνια οι υπουργοί και το περιβάλλον του έφαγαν το καταπέτασμα και τον εξευτέλισαν. Ας μην ακολουθήσει λοιπόν την πολιτική του το «ΠΑΣΟΚ» και ας σταματήσει τον κανιβαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: