Παραζαλισμένος ο ελληνικός λαός από τα μέτρα που επέβαλε η τρόικα, εντυπωσιάστηκε από την δυναμική επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και της ακολουθίας του. Ήρθε στην Αθήνα ως νέος Σουλτάνος! Η παρουσία του, η επικοινωνιακή του πολιτική, οι λόγοι του, οι παρεμβάσεις του και οι απαντήσεις, που έδωσε σε όλα τα θέματα, επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό του Σουλτάνου, που του αποδίδουμε.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι η σημερινή Τουρκία, παρά τα εγγενή της προβλήματα, εξακολουθεί να διέπεται από διαθέσεις και βλέψεις και συμπεριφορές που ανάγονται στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Το κατόρθωσε κα το πέτυχε. Οι ιθύνοντες σήμερα στην Τουρκία είναι συνεχιστές των γενίτσαρων και των Φαναριωτών. Από την εποχή της Υψηλής Πύλης η Τουρκία ενσωμάτωσε όλο το ανθρώπινο δυναμικό που μπορούσε από τους Φαναριώτες και ιδιοποιήθηκε τα ιστορικά και τα πολιτιστικά στοιχεία του τόπου, που κατέκτησε, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα την πολιτική του Φαναρίου. Δεν είναι άμοιρο το γεγονός, ότι ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας εργάζεται εδώ και χρόνια για να περάσει η πολιτική της περιφερειακής δύναμης στις γειτονικές με την Τουρκία χώρες.
Οι ‘Έλληνες στα χρόνια της τουρκοκρατίας βίωσαν στο πετσί τους την πολιτική αυτή. Από την πρώτη στιγμή ο Σουλτάνος αναγνώρισε προνόμια στον Πατριάρχη και στην Ορθοδοξία. Αποδέχτηκε στο σύστημα της διοίκησης, τις δημογεροντίες, τους προεστούς, τους κοτσαμπάσηδες και τους δεσποτάδες και κράτησε το λαό μας τετρακόσια χρόνια υπόδουλο. Όταν η σχέση αυτή παραβιάζονταν τότε είχαμε αιματηρές συγκρούσεις, τοπικούς πολέμους, σφαγές και γενοκτονίες. Όταν ο λαός μας συγκατένευε, τότε ζούσαμε ειρηνικά υπό κατοχή.
Κύριο συστατικό της συνοχής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας υπήρξε το Ισλάμ. Αυτό ήταν το συστατικό της δύναμης και της ενότητας των πληθυσμών που υπέταξε, όταν περικύκλωσε ακόμα και την Ευρώπη στα Πυρηναία από την μια πλευρά και στα σύνορα της Βιέννης από την άλλη. Δεν πρωτοτύπησαν οι Οθωμανοί. Εγκολπώθηκαν και μιμηθήκαν τα στοιχεία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, που είχε ως κύριο συστατικό τον Χριστιανισμό. Ό,τι έκανε άλλωστε ο Μέγας Αλέξανδρος στη δική του αυτοκρατορία με κύριο συστατικό τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική παιδεία. Ό,τι έκανε επίσης η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, που στηρίχθηκε στα ίδια στοιχεία δημιουργώντας την οργανωτική και νομική δομή κρατικής υπόστασης.
Εμείς ως σύγχρονη Ελλάδα τι κάνουμε; Εμείς απεμπολήσαμε το παρελθόν και την παράδοσή μας. Αν εξαιρέσει κανείς την εξόρμηση του Βενιζέλου και την προσωρινή ανασύσταση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, όλες οι άλλες ενέργειές μας παρέμειναν διστακτικές, άτολμες και χωρίς αυτογνωσία. Η εθνική ολοκλήρωση που ξεκίνησε με τους Βαλκανικούς πολέμους και συνεχίστηκε με την απελευθέρωση των υπόδουλων περιοχών του ελληνισμού σταμάτησε απότομα. Έμεινε έξω η Βόρειος Ήπειρος. Έμεινε έξω το Μοναστήρι και η Θράκη με τη Ρωμυλία. Και ήρθε ο Κώστας Σημίτης να το δηλώσει ξεκάθαρα σε ομιλία του στην ΔΕΘ, ότι τερματίστηκε η εθνική ολοκλήρωση. Δεν έφταιξε μόνον η παραδοχή μας, ότι ανήκουμε στη Δύση που διακύρηττε ο Κώστας Καραμανλής. Είχε προηγηθεί ήδη η δημιουργία του κράτους μας στα Βαυαρικά πρότυπα και είχε ενταχθεί η χώρα σε όλους τους πολιτικούς και αμυντικούς οργανισμούς του δυτικού κόσμου. Κοντά σε αυτά προστέθηκε η πολιτική του ΚΚΕ που ζητούσε αυτονομία στη Μακεδονία. Προστέθηκε επίσης η προπαγάνδα που πέρασε εντέχνως στο λαό μας, πως ό,τι έχει σχέση με την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τα πατριωτικά μας συναισθήματα, είναι απαρχαιωμένες αντιλήψεις, ανεδαφικές επιδιώξεις και στη χειρότερη περίπτωση ρατσισμός και φασισμός. Πριν από 500 χρόνια ήμασταν αυτοκρατορία. Σήμερα ήμαστε μια νομαρχία των Βρυξελλών, μία χώρα υπό επιτήρηση και χωρίς πλήρη εθνική κυριαρχία, χωρίς να μιλούμε για τα εθνικά μας οράματα, ίσως γιατί δεν έχουμε, χωρίς Μέγα Αλέξανδρο, χωρίς Άγια Σοφιά χωρίς εκείνα τα στοιχεία που δίνουν πίστη και αισιοδοξία στον Έλληνα για να δημιουργήσει. Κάποτε οι πρόγονοί μας, όπως λέει ο Νανόπουλος έφτιαξαν τον Παρθενώνα. Σήμερα, εμείς όχι μόνον δεν ασχολούμαστε με αυτούς που τον έφτιαξαν αλλά δεν φροντίζουμε να φτιάξουμε νέο.
Συμπέρασμα: Ο Σουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα στην πιο κατάλληλη στιγμή.