Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από σήμερα 1η Ιουλίου 2009 ισχύουν η σύσταση της ΕΕ, οι σχετικοί ελληνικοί νόμοι και η απόφαση του Υπουργού Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος. Επειδή ο νόμος είναι νόμος - ανεξαρτήτως αν εκφράζει τη βούληση του κοινωνικού συνόλου - τον ανεχόμαστε και θα τον τηρήσουμε στο μέτρο του δυνατού. Και τούτο γιατί μπορεί το 85% των πολιτών να θέλουν την εφαρμογή του όμως το 45% των Ελλήνων είναι καπνιστές.
Εμείς σεβόμαστε τους αντικαπνιστές και είμαστε εναντίον του καπνίσματος που ενδεχομένως να προκαλεί βλάβη στην υγεία μας. Είμαστε όμως υπέρ των καπνιστών οι οποίοι είναι εξαρτημένα άτομα – δηλαδή ασθενείς. Και ως εκ τούτου οι πολίτες που είναι ασθενείς επιβάλλεται να έχουν από το κράτος ειδική συμπεριφορά. Καπνιστές και μη καπνιστές είναι πολίτες με ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις. Οποιαδήποτε ιδιαίτερη μεταχείριση μιας από τις δύο αυτές κατηγορίες είναι ρατσιστικό και φασιστικό φαινόμενο, που δε δικαιολογείται για οποιονδήποτε λόγο και αιτία. Πολύ περισσότερο δεν επιβάλλονται τέτοιες απαγορευτικές συμπεριφορές με νόμο γιατί κάθε κοινωνία έχει τις ιδιαιτερότητές της, με ιδιαίτερες ευαισθησίες, τρόπο ζωής, ήθη και έθιμα. Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε, που λέει κι ο Σαββόπουλος.
Ειδικότερα στο χώρο της Νομαρχίας, όπου εργαζόμαστε, θα πρέπει να δημιουργηθούν σε κάθε όροφο ειδικοί χώροι καπνιστών, ώστε να μη νιώθουμε αποκομμένοι, εγκλωβισμένοι και ρατσιστικά απόβλητοι. Έναν ασθενή τον στέλνεις στο νοσοκομείο, δεν τον βάζεις στη φυλακή. Ή λαμβάνεις προληπτικά μέτρα για να τον θεραπεύσεις ΔΩΡΕΑΝ σε ειδικά κέντρα αποτοξίνωσης.
Καλούμε το Νομάρχη Γιάννη Σγουρό, που έχει ευρύτητα πνεύματος και ιδιαίτερες ευαισθησίες, ως αντικαπνιστής, να λάβει όλα τα μέτρα που θα επιτρέπουν σε όλους τους συνεργάτες και υπαλλήλους της Νομαρχίας να εργάζονται αποδοτικά μέσα σε ανθρώπινο, ποιοτικό και όχι ρατσιστικό περιβάλλον.
Και προσοχή: Όχι στους χαφιέδες…