Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Ομιλία του Βαγγέλη Παπαδόπουλου στην Πνύκα

Κυρίες και κύριοι,
οφείλω να συγχαρώ από τούτη τη θέση το νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών γιατί ενέκριναν και υιοθέτησαν την πρότασή μου, να καταστεί η Πνύκα Παγκόσμιο Κέντρο Δημοκρατίας και οι ετήσιες εκδηλώσεις της, θεσμός, για την πρώτη πρωτεύουσα του κόσμου.
Το γεγονός, έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί θα προσδώσει στην Αθήνα την ευκαιρία να υπενθυμίζει στην παγκόσμια κοινή γνώμη και κοινότητα τη γέννηση της Δημοκρατίας και των αρχών της, ως υπέρτατο ανθρώπινο δικαίωμα ελευθερίας, ισονομίας, προόδου.
Ταυτοχρόνως, όμως, θα συνδέσει την Αθήνα και την ιστορία της με το νεογέννητο πολιτιστικό θεσμό, ώστε να είναι στο διηνεκές το σημείο αναφοράς, αφού οι περισσότερες εκδηλώσεις που γίνονται στο Κλεινόν Άστυ, έχουν πολιπολιτιστικό χαρακτήρα και μπορεί κανείς να τις παρακολουθήσει σε οποιαδήποτε άλλη πόλη ή χώρα.
Αυτός ο στόχος σημαδεύει και εξαίρει την τολμηρή πρωτοβουλία του Γιάννη Σγουρού και των συνεργατών του, που αποφάσισε να υλοποιήσει το εγχείρημα.

Κυρίες και κύριοι,
λίγες πόλεις και χώρες και λαοί έχουν το προνόμιο που έχει η Αθήνα, η Ελλάδα και εμείς, ως πολίτες: να πατούμε δηλαδή, σήμερα, το χώμα που πάτησαν πριν από 2.500 χρόνια, ο Δημοσθένης, ο Περικλής, ο Απόστολος Παύλος! Αν τότε η Εκκλησία του Δήμου κ. Πρόεδροι είχε video, σήμερα θα τους βλέπαμε από το κανάλι της Βουλής.
Σε λίγο θα ανέλθετε στο βήμα από το οποίο μίλησαν εκείνοι…
Κι επειδή πιστεύουμε, ότι η ζωή και η ιστορία είναι ενιαία και αδιάλειπτη, όπως το επιχειρήσαμε με τα αρχαία θέατρα (ευτυχώς και ακούγεται σ’αυτά ο τραγικός λόγος,) έτσι προτείνουμε, η Βουλή των Ελλήνων, να συνεδριάζει τουλάχιστον στις πανηγυρικές τις συνεδριάσεις, εδώ, στην Πνύκα, για να έχουμε την ιστορική μας συνέχεια.
Και αφού ο κ. Σιούφας φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο βουλευτήριο, να ο ιδανικός τόπος! Από τα βαυαρικά ανάκτορα, στην Εκκλησία του Δήμου. Δεν είναι δυνατόν ο ιστορικός αυτός τόπος, να παραμένει ένα χέρσο χωράφι…
Μ’αυτές τις σκέψεις σας παρακαλώ να ενισχύσετε την Νομαρχία για να στεριώσει τον θεσμό αυτό υπέρ της πόλεως των Αθηνών και της Πατρίδας μας. Σας ευχαριστώ.
Βαγγέλης Παπαδόπουλος
νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών