Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ο ΛΑΟΣ με τη νεολαία μπροστά...

Δε νομίζω ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης – και όλοι όσοι ήμασταν εκεί – βρέθηκε άλλη φορά μπροστά σε ένα τόσο ζωηρό, νεανικό ακροατήριο.
Στον τόπο που πριν από 2.500 χιλιάδες χρόνια, ο Λεωνίδας με τους τριακοσίους αντιτάχτηκε στις ορδές των βαρβάρων, συγκεντρώθηκαν συμβολικώς νέοι και νέες απ’όλα τα σημεία της Ελλάδας για να συνταχθούν με την νεολαία του ΛΑ.Ο.Σ και να ξεκινήσουν τον αγώνα τους για τις Ευρωεκλογές το έναυσμα του οποίου έδωσε με πολλή συγκίνηση και πάθος ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Οι ιαχές, τα συνθήματα, τα τραγούδια και τα επιφωνήματα της νίκης που υπογράμμιζε με το νταούλι του ο Δημήτρης Γεωργουδάκης δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα αισιοδοξίας και νίκης. Δεν ήμασταν μόνον εμείς οι αιωνόβιοι έφηβοι και οι θεούσες του κόμματος. Ήταν - και κυρίως - οι νέοι με τα νιάτα και την ζωντάνια τους, ήταν φρέσκα κορίτσια με δυναμισμό και ομορφιά. Φαίνεται πως κάτι άλλαξε και αλλάζει στο κόμμα. Φαίνεται η φρεσκαδούρα, ο αυθορμητισμός, η τρέλα και το όνειρο. Μήπως μπήκαμε στον σωστό δρόμο;
Καθώς κοιτούσα τις νεανικές παρέες που συγκεντρώθηκαν στη Συνδιάσκεψη της Νεολαίας του ΛΑ.Ο.Σ στα Καμένα Βούρλα, την περασμένη Κυριακή σιγοτραγούδησα αυθόρμητα τη «Σφεντόνα» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου: «Εξήντα χρόνια έφηβος, πλέον μισό αιώνα, εξήντα χρόνια πότης, το καλοκαίρι άσπριζα μαύριζα το χειμώνα…».
Και όταν αντίκριζα τα σπινθηροβόλα βλέμματά τους, την αγωνία στα μάτια τους, τον παλμό και την αισιοδοξία τους συνέχισα να τραγουδώ, και να σκέφτομαι τα δικά μας νιάτα: «Εξήντα χρόνια ανώριμος, ξεφτίλας, Δον Κιχώτης. Τώρα 60 χρόνια φρόνιμος, ωραίος και ιππότης.» Πράγματι, την ώρα που τα παιδιά ξεσηκώθηκαν και αποθέωναν τον Γιώργο Καρατζαφέρη πέρασε η σκέψη από το μυαλό: «Κι ενώ όλα τα θυμόμουνα κι είχα μυαλό ξουράφι, να μεγαλώσω ξέχασα και έμεινα στο ράφι. Μη πάει ο νους σας στο κακό πουλιά δε θα χτυπήσω. Με κότσυφες και πέρδικες τι έχω να χωρίσω; Πετάω την σφεντόνα…»
Όμως η επιτυχία της συνδιάσκεψης δεν ήρθε από μόνη της. Υπήρξαν οι πρωτεργάτες της διοργάνωσης, που πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι γιατί πέτυχαν αυτό το αποτέλεσμα. Χωρίς να έχω καμία οργανωτική ή παρασκηνιακή ανάμειξη αλλά με τη δημοσιογραφική πείρα των σαράντα μου χρόνων και παρατηρώντας ορισμένες κινήσεις και ορισμένα πρόσωπα υποψιάστηκα ποιος φύσηξε τον ούριο άνεμο και άνοιξαν τα πανιά της νεολαίας σε αυτό το ταξίδι. Σίγουρα, είναι η Κατερίνα Κοκκίνου διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Καρατζαφέρη – μπορεί να κάνω και λάθος. Και αφού η ΝΕΟΣ ανήκει στον Πρόεδρο είμαι βέβαιος πως η δυναμική και όμορφη Κατερίνα σήκωσε τη μπαγκέτα της ορχήστρας. Σίγουρα είναι ο στρατηγός Σκανδαλάκης που πλήρωσε το μάρμαρο. Σίγουρα είναι ο γραμματέας Απόστολος Μπαμίχας που ανασκουμπώθηκε. Άλλο που δεν ήθελε ο αποτελεσματικός Πρόεδρος της νεολαίας Γιάννης Παναγιωτακόπουλος για να ξεσηκώσει τους συνεργάτες του Γρηγόρη Αξιώτη, Γιάννη Καλαντώνη, Έλλη Καπάρου και Κωνσταντίνα Δουμάνη για να πάρουν φωτιά τα φουσάτα της νεολαίας και να ξεσηκώσουν όλο το κόμμα. Αποτέλεσμα; Τριπλάσιος αριθμός συμμετοχών. Ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό. Πάθος και ενθουσιασμός.
Εκεί που στέκομαι όμως ιδιαιτέρως είναι οι ομιλίες και οι τοποθετήσεις των παιδιών, οι απόψεις τους, οι ανησυχίες τους, οι προβληματισμοί τους και το εύρος των ενδιαφερόντων τους. Θαύμασα την νεολαία και για έναν ακόμη λόγο. Πέρα από την πίστη τους στον Γιώργο Καρατζαφέρη δεν προχώρησαν στο «γλείψιμο» του Προέδρου που γίνεται συνήθως σε τέτοιες συναθροίσεις και που δεν το έχει ανάγκη άλλωστε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ο μεγάλος εθνικός κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας έλεγε πως όλοι εμείς οι πάνω από τα σαράντα «χαλάσαμε». Η μόνη ελπίδα είναι η νεολαία που δεν κουβαλάει τις αμαρτίες μας. Και αυτή η νεολαία δεν είναι υποχρεωμένη να απολογείται για τα δικά μας λάθη αλλά να μας αμφισβητεί και να μας δείχνει το δρόμο. Γι’αυτό και ο Καποδίστριας πολλές φορές έκλεβε στιγμές από το βαρύ πρόγραμμά του και πήγαινε στα σχολεία και παρακολουθούσε ανάμεσα στους μαθητές και αυτός τη διδασκαλία των δασκάλων. Γι’αυτό άλλωστε κι εγώ παραμένω έφηβος!
Ίτε παίδες Ελλήνων!
Εμπρός για τη νίκη του λαού και των νέων με τον ΛΑ.Ο.Σ…