Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009

Η Αθήνα χρειάζεται Δήμαρχο… (εμπρός, να σώσουμε την Αθήνα)

Οι πρόσφατες ταραχές στο Κολωνάκι και οι εμπρησμοί στο Σύνταγμα τις μέρες των Χριστουγέννων μας θύμισαν, ότι έχουμε δήμαρχο Αθηναίων!!! Πιεζόμενος από την ανάγκη εμφανίστηκε για να συμπαρασταθεί στα θύματα, και να διαμαρτυρηθεί στην Κυβέρνηση!!! Κάνω λάθος όμως… Έγινε πρόσωπο της ημέρας, όταν έκοψε τα υπεραιωνόβια δέντρα στο παρκάκι της Κύπρου! Και εμφανίζεται πού και πού για να δηλώσει την ύπαρξή του σε θέματα πολιτικά προκειμένου να διατηρήσει το προφίλ του υπεράνω, μήπως και προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Φαίνεται, ότι είναι κατάρα για τους Αθηναίους να βρουν κάποτε έναν σωστό δήμαρχο, και όχι πολιτικούς που χρησιμοποιούν τον Δήμο για εφαλτήριο των προσωπικών τους φιλοδοξιών… Η Αθήνα δεν έχει δήμαρχο, δυστυχώς! Και πνίγεται στα προβλήματά της, που δεν βρίσκουν λύση!
Δεν έχουμε όμως και υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης! Ο αξιότιμος κύριος καθηγητής ζει αυτό τον καιρό την προσωπική του ευδαιμονία! Είναι ο υπουργός που θα περάσει στην ιστορία του τόπου γιατί επί των ημερών του η πρωτεύουσα καταπατήθηκε από τους αλλοδαπούς χωρίς να γίνει πόλεμος! Και η Αθήνα μεταβλήθηκε σ’ένα απέραντο γκέτο. Οι Αθηναίοι φοβούνται να κυκλοφορήσουν το βράδυ. Σ’ορισμένες περιοχές δεν μπορεί να επιβληθεί ο νόμος. Κι οι εργαζόμενοι στο κέντρο, πριν φύγουν για τη δουλειά, προσεύχονται να γυρίσουν σώοι πίσω στο σπίτι τους μήπως και τους βρει κάποια αδέσποτη. Τα όσα γράφω δεν νομίζω, ότι μπορεί να τ’αμφισβητήσει κανείς. Τα ζούμε όλοι μας καθημερινά και τα γνωρίζουμε, ιδίως όσοι μένουν στο κέντρο. Και επομένως ας μη κατηγορούμε τις ΗΠΑ που βγάζει συνεχώς ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αμερικανούς που ζουν ή θα επισκεφτούν την Αθήνα. Δεν λένε ψέματα. Ανεξαρτήτως αν το κάνουν για άλλους λόγους, που εκεί μας βρίσκουν αντίθετους.
Ο κ. Κακλαμάνης μας απογοήτευσε και μας απογοητεύει καθημερινά. Κρίμα που τον υποστηρίξαμε στις εκλογές, σ’αντίθεση με τον ίδιο που μας στέρησε ψήφους… Δεν έχουμε δήμαρχο των φιλοδοξιών και των απαιτήσεών μας. Όπως δεν έχουμε και άξιο υπουργό Εσωτερικών. Ο κ. Παυλόπουλος, ο αξιότιμος κ. Καθηγητής ζει αυτό τον καιρό την ευδαιμονία του. Αυτήν που στερήθηκε, ίσως, τόσα χρόνια και θέλει τώρα με την ίδια υπέρτατη εξουσία να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες του…
Το κέντρο της Αθήνας είναι πλέον ένας τόπος μαρτυρίου. Και μια βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί. Πατήσια, Κυψέλη, Άγιος Παντελεήμονας, πλατεία Βάθη, Σύνταγμα, Εξάρχεια, τώρα και το Κολωνάκι. Οι καταστηματάρχες του κέντρου βρίσκονται σε απόγνωση. Καθημερινά κινδυνεύει η ζωή τους. Η περιουσία τους επισφαλής και η πελατεία τους φυλλορροούσα… Ως τώρα είχαν αθέμιτο ανταγωνισμό από το παρεμπόριο των αλλοδαπών και ταλαιπωρίες από τους διαδηλωτές και τις πορείες. Τώρα βλέπουν να καταστρέφονται ολοσχερώς από τους κουκουλοφόρους. Μάταια ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος και οι συνάδελφοί του στα λοιπά επιμελητήρια και στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών κρούουν εδώ και μήνες τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν τους ακούει κανείς! Οι φωνές και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων που φτάνουν εφημερίδα στην μας, όπως και σ’άλλες, όπως και στο «Τηλεάστυ» και σ’άλλους σταθμούς, είναι δραματικές, αλλά κανείς δεν ακούει. Κανείς δεν ενδιαφέρεται.
Πριν από καιρό με πρωτοβουλία του Γιάννη Σγουρού, συνεργεία της Νομαρχίας Αθηνών επιθεώρησαν πολλά κτίρια του κέντρου και βρέθηκαν σε μια χαώδη κατάσταση. Υπάρχουν παλιά ξενοδοχεία, παλιά νεοκλασικά, έρημα σπίτια, μέσα στα οποία μένουν εκατοντάδες αλλοδαποί αγνώστων λοιπών στοιχείων. Σ’ένα δωμάτιο κοιμούνται 10 – 15 άτομα. Έχουν κοινή τουαλέτα, οι ακάλυπτοι είναι γεμάτοι σκουπίδια. Ολόκληρα συγκροτήματα έχουν μεταβληθεί σ’εστίες μόλυνσης, βρωμιάς και δυσωδίας. Πορνεία, εκβιασμοί, φτώχεια, ανέχεια, αρρώστιες ναρκωτικά. Χώροι παράνοιας και παρανομίας.
Ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός βλέποντας το αδιέξοδο έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό και εξέπεμψε S.O.S. Συγκάλεσε συσκέψεις. Ταρακούνησε συνειδήσεις. Πέρασαν μήνες και καμιά απάντηση. Τώρα, βλέπουμε σιγά – σιγά, να υιοθετούν τις προτάσεις του και να γίνονται κοινωνοί των ανησυχιών και προβληματισμών του. Ακούσαμε στη Βουλή από τον κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη να εξαγγέλλει τη θεσμοθέτηση ενός οργανισμού που θα διαχειριστεί το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας, όπως είχε προταθεί επισήμως από τον Γιάννη Σγουρό. Πότε όμως; Μήπως μείνει στα χαρτιά;
Κάποτε φωνάζαμε. Τα λέγαμε από το «Τηλεάστυ». Τα γράφαμε. Προειδοποιούσαμε. Μας έλεγαν υπερβολικούς και αυστηρούς. Ο «Λαός» και ο Γιώργος Καρατζαφέρης τα έκανε σημαία. Αγωνίστηκε. Επιβεβαιώθηκε από τα πράγματα. Δικαιώθηκε. Όμως τώρα φθάσαμε στο απροχώρητο. Μήπως πρέπει να ξαναπάρουμε «τ’άρματα» και να ξεσηκωθούμε; Δεν πάει άλλο αδέλφια. ΕΛΕΟΣ….
Υ.Γ. Τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση νομίζω, ότι είναι ευκαιριακά, επικοινωνιακά και ως ασύνδετα με ένα συνολικό πρόγραμμα δράσης μάλλον δεν θα αποδώσουν.