Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΦΑ-1

Στις 29 Ιουνίου ημέρα του Αποστόλου Πέτρου και Παύλου η Νομαρχία Αθηνών ανακηρύσσει την Πνύκα Παγκόσμιο Κέντρο Δημοκρατίας σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει κάτω από την σκιά του Παρθενώνα. Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν διακεκριμένοι ομιλητές όπως οι κ. Δεσποτόπουλος, Τσάτσος κ.α. ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης θα παρουσιάσει τη “Θεία Λειτουργία” του Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Η όλη εκδήλωση που προβλέπεται να γίνει θεσμός για την Αθήνα καθιερώνεται με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών ύστερα από πρόταση του επικεφαλής του Νομαρχιακού Συνδυασμού “Υπέρ Λαού”, νομαρχιακού συμβούλου και γραμματέα του Διευρυμένου, Βαγγέλη Παπαδόπουλου. Με την ευκαιρία αυτή ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος δήλωσε στην «Άλφα 1»:
Η παρουσία του συνδυασμού μας στα όργανα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, με την συμπαράσταση του “Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού” και του προέδρου του Γιώργου Καρατζαφέρη, υπήρξε πλούσια και δημιουργική σε όλους τους τομείς και αντιστρόφως ανάλογη με την εκπροσώπησή μας.
Στο 18μηνο διάστημα της θητείας μας στηρίξαμε το έργο του Νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού ψηφίζοντας θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και ασκήσαμε δημιουργική κριτική. Καταψηφίσαμε προτάσεις και ψηφίσματα κομματικής εκμετάλλευσης που συνήθως έθεταν άλλοι νομαρχιακοί συνδυασμοί και στον τομέα του ελέγχου εμποδίσαμε ασύμφορες συμβάσεις. Παράλληλα βγήκαμε και προς τα έξω συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις και υποστηρίζοντας τις θέσεις μας στο να γίνει πράσινο στο Πάρκο του Ελληνικού, πράσινο στο Γουδί, πράσινο στον Ελαιώνα, πράσινο στο Χαλάνδρι. Και μόλις προχθές Τετάρτη βρεθήκαμε κοντά και μαζί με τους δημότες του Ταύρου κλείνοντας την οδό Πειραιώς και βροντοφωνάζοντας “Ναι στην ζωή, όχι στον θάνατο”. Και το κάναμε για να καθαρίσει ο Βοτανικός και η περιοχή του Ταύρου από τα σκουπίδια και την καύση καλωδίων που μολύνουν το περιβάλλον, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. φέρνει το θέμα στην Βουλή και εμείς στηρίζουμε τον δήμαρχο Ταύρου και την επιτροπή Αγώνα των Πολιτών στο νομαρχιακό συμβούλιο.
Ο αγώνας μας είναι καθαρά αυτοδιοικητικός και πέρα από κομματικές αγκυλώσεις όπως τον διατυπώνουμε στα νομαρχιακά συμβούλια, στα συνέδρια της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ και σε κάθε εκδήλωση και ημερίδα για το περιβάλλον, για τους ελεύθερους χώρους, για το νερό, για την παραχώρηση των στρατοπέδων και γενικότερα για την ποιότητα ζωής.
Βρέθηκαν και ορισμένοι να μας κατηγορήσουν ότι ψηφίσαμε και πρόταση οικονομικής βοήθειας για το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα γίνει στην Αθήνα.
Το κάναμε γιατί η εκδήλωση δεν είναι στενά κομματική αλλά αναφέρεται σε διεθνές συνέδριο που εκπροσωπεί τον δεύτερο πολιτικό πόλο μαζί τον φιλελευθερισμό. Και θα βοηθήσουμε κάθε αίτημα που προέρχεται είτε από τους κομμουνιστές είτε από τους φιλελεύθερους στη διακίνηση ιδεών. Διακίνηση σκέψεων κάνουμε και εμείς στο δικό μας Ινστιτούτο Ίων Δραγούμης όπως και αντίστοιχα τα άλλα κόμματα με δικά τους ιδρύματα. Όμως υπάρχει και ένας άλλος σοβαρός λόγος που αφορά τα εθνικά μας θέματα. Όπως ο νομάρχης Γιάννης Σγουρός δίνει από τη θέση του μάχη για το Σκοπιανό στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, έτσι θα δώσουμε τον ίδιο αγώνα μέσα στην Αθήνα στους ηγέτες του κόσμου που θα παραστούν. Άλλωστε την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας που είναι υπεράνω κάθε κομματικής ιδεοληψίας, κρατικοί φορείς θα συμμετέχουν με περίπτερα κ.λ.π. Άλλωστε θετικοί ήταν και νομαρχιακοί σύμβουλοι της “Νέας Δημοκρατίας” οι οποίοι ζήτησαν η Νομαρχία να συμμετέχει με περίπτερο.
Εμείς όμως θα σταθούμε κυρίως στο ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα κατορθώσαμε να υιοθετηθούν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο προτάσεις του Συνδυασμού μας όπως :
-Δωρεάν έλεγχος μαστού και ύπατος
-Πιλοτικό πρόγραμμα πράσινων ταρατσών που ήδη δημιουργούνται σε κτίρια του Χολαργού.
-Ανάδειξη της Πνύκας σε Παγκόσμιο κέντρο Δημοκρατίας
-Δημιουργία γραφείου Νομαρχίας στις Βρυξέλλες
Επίσης εξυπηρετήσαμε και εξυπηρετούμε πολλούς συμπολίτες μας και κάνουμε συνεχώς παρεμβάσεις όπως:
-Πράσινο πάρκο στο Ελληνικό
-Πράσινο πάρκο στο Γουδί
-Αξιοποίηση του Πεδίου του Άρεως (άρχισε η ανακατασκευή του)
-Πράσινο στον Ελαιώνα
-Πρόταση για το συγκοινωνιακό
-Πρόταση για τον έλεγχο των τραπεζών
-Πρόταση για ανέγερση μνημείου για τον Ποντιακό Ελληνισμό
Για πρώτη φορά οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης παρέστησαν σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου – σε αντίθεση με τους βουλευτές των άλλων κομμάτων που δεν παρίσταται κανείς- και αφού άκουσαν τα αιτήματα της Νομαρχίας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή.
Θυμίζω εδώ τα όσα δήλωσα στο νομαρχιακό συμβούλιο για την επίσκεψη αυτή: «Χαιρετίζω τηv παρoυσία τωv δύo Βoυλευτώv τoυ Λαϊκoύ Ορθόδoξoυ Συvαγερμoύ, τoυ κ. Γεωργιάδη, πoυ ήταv και υπoψήφιoς Νoμάρχης Αθηvώv, όπως και τoυ Θάvoυ τoυ Πλεύρη, πoυ ήταv Νoμαρχιακός Σύμβoυλoς Αθηvώv, υπoψήφιoς και πρώτoς και χαίρoμαι ιδιαιτέρως, διότι και πέρυσι και φέτoς είχα απευθύvει επιστoλή σε όλoυς τoυς Βoυλευτές της Α' και Β' Περιφέρειας Αθηvώv όλωv τωv κoμμάτωv, στoυς oπoίoυς στέλvεται πρόσκληση κάθε φoρά πoυ γίvεται Συμβoύλιo, αλλά δεv παρίσταται καvείς. Εύχoμαι τo παράδειγμα τωv δύo συvαδέλφωv, τoυ κ. Πλεύρη και τoυ κ. Γεωργιάδη, vα τo ακoλoυθήσoυv και άλλoι Βoυλευτές, ώστε vα μπoρέσoυv τα θέματα, τα oπoία συζητoύμε εδώ, vα τα πρoωθoύv πoλύ πιo γρήγoρα στη Βoυλή από ό, τι η συvηθισμέvη διαδικασία. Ηδη σήμερα oι δύo Βoυλευτές πoυ βρίσκovται εδώ και o κ. Γεωργιάδης και o κ. Πλεύρης, αφoύ άκoυσαv αυτά πoυ είπε o κ. Νoμάρχης, ήδη κατέθεσαv, εvώπιov τoυ Υπ. Εσωτερικώv, ερώτηση με θέμα τηv έλλειψη πρoσωπικoύ στη Νoμαρχία Αθηvώv. Δε σας ταλαιπωρώ με τo κείμεvo. Παρακαλώ πoλύ vα κατατεθεί στα πρακτικά για εvίσχυση τoυ έργoυ μας.»
Στη Νομαρχία Πειραιά παρόλο που ο νομάρχης Γιάννης Μίχας βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας για λόγους επικοινωνιακούς εντούτοις υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ενώ στη Νομαρχία Αθηνών και σε άλλες Νομαρχίες οι παρατηρητές των συνδυασμών που συμμετέχουν στις νομαρχιακές επιτροπές έχουν λόγο και άποψη χωρίς δικαίωμα ψήφου στη Νομαρχία Πειραιά δεν έχουνε λόγο. Τους απαγορεύουν να μιλούν και να εκφράζουν την άποψη του συνδυασμού τους και τους επιτρέπουν μόνο να παρίστανται!!! Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι ενώ αρχικά ο Νομάρχης κ. Μίχας υποσχέθηκε συνεργασία και προώθηση προτάσεων που του υποβάλαμε δυστυχώς ως τώρα δεν έκανε τίποτε.
Πρώτον, δεν προώθησε την πρότασή μας για φεστιβάλ Μεσογειακής διατροφής. Δεύτερον, δεν προώθησε την πρότασή μας για ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας. Τρίτον, δεν ενίσχυσε τη Μητρόπολη Πειραιά – όπως του το ζητήσαμε - για την συντήρηση των σπουδαίων ιστορικών ναών της πόλης και δεν ενίσχυσε την Μητρόπολη για τη στέγη φοιτητών.
Ελπίζουμε στο προσεχές μέλλον ο Νομάρχης Πειραιά να αναθεωρήσει την πολιτική του και να θελήσει να έχει την ανάλογη συνεργασία, όπως συμβαίνει στη Νομαρχία Αθηνών για το κοινό καλό που αφορά το νομό του Πειραιά.