Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

07/04/08
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
Άρθρο του δημοσιογράφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου


Ο Κώστας Καραμανλής στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι έθεσε veto και απέκλεισε τη Δημοκρατία των Σκοπίων να μπει στην Ατλαντική Συμμαχία, επειδή δεν βρέθηκε λύση κοινά αποδεκτή για το όνομα της γειτονικής χώρας. Το γεγονός αυτό παρουσιάστηκε ως διπλωματική νίκη, αλλά στην ουσία δεν είναι. Το veto του Βουκουρεστίου είναι αναστολή εκτέλεσης. Και αυτό γιατί, όχι μόνο δεν θα παύσουν οι Σκοπιανοί να αποκαλούνται Μακεδόνες, ούτε όμως και εμείς μπορούμε να βάζουμε συνεχώς veto αν δεν δεχτούν να ξαναγυρίσουν στο πρώτο τους όνομα. Ως χώρα κερδίσαμε εξ ανάγκης μια διπλωματική μάχη, όχι όμως τον πόλεμο. Και φτάσαμε στο σημείο να φανεί, ότι νικήσαμε επειδή ο Ελληνικός λαός, όπως στην Κύπρο με δημοψήφισμα εναντίον του σχεδίου Ανάν έτσι και στην Ελλάδα με τις δημοσκοπήσεις του 92% και την πίεση του Γιώργου Καρατζαφέρη, υποχρέωσε την πολιτική ηγεσία της χώρας να πράξει το αυτονόητο. Έλαχε λοιπόν ο κλήρος στον Κώστα Καραμανλή να βάλει φραγμό στα λάθη και τις παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας από το 1945 και μετά. Δυστυχώς όμως και ο ίδιος και όσοι συνέπραξαν μαζί του, αποποιήθηκαν, όχι μόνο την ιστορία μας, αλλά και την πολιτική κληρονομιά που τους άφησαν οι γεννήτορες τους Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου να μη δεχτούν ονομασία με τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της. Η μόνη που κέρδισε από την υπόθεση αυτή είναι η Αριστερά αφού ο Μπους επιχειρεί να εφαρμόσει αυτό που δεν μπόρεσε η Comitern, ο Τίτο, το ΚΚΕ, η 5η ολομέλεια και ο Νίκος Ζαχαριάδης. Δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι ο Λεωνίδας Κύρκος καταδικάσθηκε σε θάνατο στις 29-01-1949 γιατί υποστήριζε την «αυτονομία της Μακεδονίας».
Η Δημοκρατία των Σκοπίων κατέχει σήμερα γεωγραφικά ένα μικρό τμήμα της όλης Μακεδονίας ενώ η υπόλοιπη έκταση της ανήκει στη Δαρδανία. Δεν είναι λοιπόν ούτε Μακεδονία ούτε και Δαρδανία. Λογικά θα μπορούσε να κυριαρχήσει ο όρος Δαρδανία, αφού το μεγαλύτερο μέρος του κράτους των Σκοπίων περιέχεται σε αυτήν. Δικαίως λοιπόν είχε το όνομα Βαρδάσκα, ως το 1940, γιατί αυτό είναι το σλαβικό όνομα αυτής της περιοχής αφού οι κάτοικοί της είναι Σλάβοι.
Το κράτος των Σκοπίων αριθμεί σήμερα περίπου 2.000.000 κατοίκους η πλειοψηφεία των οποίων είναι Αλβανοί, Βούλγαροι, Τούρκοι, Σέρβοι, Αθίγγανοι και Έλληνες. Η έκταση του κράτους, με βάση τη συμφωνία του Βουκουρεστίου το 1913, είναι 25.713 τετραγωνικά μέτρα, από τα οποία το 1/3, δηλαδή 8.600 τετραγωνικά μέτρα ανήκουν στην ιστορική Μακεδονία, στην οποία κατοικούν επίσης μερικές χιλιάδες Σλαβοκομμουνιστές, που βρήκαν καταφύγιο εκεί μετά την ήττα τους στο Βίτσι και στο Γράμμο. Η ελληνική Μακεδονία κατέχει το 71% της ιστορικής Μακεδονίας και οι κάτοικοί της ανέρχονται σε 2.650.000 Έλληνες Μακεδόνες. Το βορειοδυτικό μέρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων κατοικείται κυρίως από Αλβανούς με εστία το Τέτοβο και καλύπτει το 35% του πληθυσμού. Με τα αριθμητικά, γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία θα μπορούσε η Δημοκρατία των Σκοπίων να ονομάζεται Δημοκρατία του Τετόβου ή Δημοκρατία της Αλβανίας και τότε θα είχε τα ίδια προβλήματα με τους Αλβανούς, όπως έχει σήμερα με την Ελλάδα, γιατί θα σφετερίζονταν το όνομα των Αλβανών και θα πλαστογραφούσε το όνομα της γειτονικής χώρας.
Πολλοί ισχυρίζονται, ότι εμείς επιδιώκουμε να επιβάλλουμε ένα όνομα της αρεσκείας μας στη γειτονική χώρα. Αυτό είναι λάθος γιατί εμείς δεν ζητούμε κάτι τέτοιο, αλλά απαιτούμε να φέρει το όνομα που είχε ως το 1940 δηλαδή Βαρδάσκα. Όταν ο γεωγραφικός χώρος του κράτους των Σκοπίων περιλαμβάνει ένα ελάχιστο τμήμα της ιστορικής και γεωγραφικής Μακεδονίας λίγο πάνω από το ελληνικό Mοναστήρι και το υπόλοιπο ανήκει στη Δαρδανία, πως θα δεχτούμε εμείς να αυτοβαφτίζεται Μακεδονία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: