Τρίτη 20 Μαΐου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Αθήνα, 21-04-08
ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ...
Το κίνημα καπνιστών που δημιουργήσαμε βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό, στον Τύπο, στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.
Οι καπνιστές όλης της χώρας συμφωνούν με την πρωτοβουλία που πήραμε και υποστηρίζουν την άποψή μας, ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας είναι αντιδημοκρατικά, ρατσιστικά και φασιστικής νοοτροπίας που διαχωρίζουν τους πολίτες σε δύο κατηγορίες, στους καπνίζοντες και στους μη καπνίζοντες. Οι καπνίζοντες πιστεύουν, ότι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στους νόμους και στο Σύνταγμα και κανείς δεν μπορεί με κανένα πρόσχημα να κατηγοριοποιεί τους πολίτες.
Ανάλογες αντιδράσεις παρατηρούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις οποίες έχει απαγορευτεί το κάπνισμα, ενώ οι δρόμοι και οι πλατείες τους έχουν μετατραπεί σε δημόσια σταχτοδοχεία, αφού οι καπνιστές βγαίνουν από τους δημόσιους χώρους και πετούν τα αποτσίγαρα στα πεζοδρόμια. Η εικόνα είναι φρικτή από πλευράς αισθητικής αλλά και από κοινωνικής πλευράς διαταράσσει τις ανθρώπινες και δημόσιες σχέσεις των πολιτών.
Σταχυολογώντας πολλές από τις παρατηρήσεις φίλων μας στο διαδίκτυο καταγράφουμε:
- Ως πρώην καπνίστρια θα υποστηρίζω τα δικαιώματα και των δύο πλευρών χωρίς η μια να ενοχλεί την άλλη πλευρά
- Βρέθηκα πρόσφατα σε ευρωπαϊκή χώρα και η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Μιλάμε για ρατσισμό σε όλο του το μεγαλείο.
- Αυτά τα όμορφα που ακούω ότι δήθεν νοιάζονται για την υγεία μου τα ακούω βερεσέ. Αν ενδιαφέρονται πράγματι ας κηρύξουν το κάπνισμα παράνομο.
- Θα πρέπει οι πολίτες να έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις.
Πέρα όμως από την κίνηση που παρατηρείται στο διαδίκτυο διαβάσαμε ένα πολύ ωραίο ρεπορτάζ της Ρένας Δημητρίου στα “Νέα” του Σαββατοκύριακου στις 19 Απριλίου 2008 που αναφέρεται στον “έρωτα στα χρόνια της καπνοαπαγόρευσης.” Και δίνει πέντε συμβουλές για γνωριμίες με τους “εξόριστους” καπνιστές από μπαρ και εστιατόρια. Η νέα τάση που παρατηρείται ονομάζεται smirting από τις λέξεις smoking (κάπνισμα) και flirting (φλερτ).
Επίσης στο “Πρώτο Θέμα” της 20 Απριλίου 2008 διαβάσαμε ανάλογο ρεπορτάζ της Παναγιώτας Καρλατήρα με θέμα την “Ελλάδα στην εποχή της καπνοαπαγόρευσης. Καμιά πατρίδα για τους καπνιστές.” Στο ίδιο ρεπορτάζ καταγράφονται οι απόψεις συναδέλφων δημοσιογράφων για το κάπνισμα σε έναν καπνοεμφύλιο που ξεκίνησε με στοιχεία αλληλοσπαραγμού και αγώνα για προάσπιση του τελευταίου ελεύθερου οχυρού των πολιτών.
Όσοι θέλουν να συνταχθούν μαζί μας στο κίνημα υπέρ των καπνιστών μπορούν να έχουν διάλογο μαζί μας στο 6974606736 ή στο Fax: 210-6993013
E-mail: Papadopoulos@nomathinas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: