Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

PETZEΠ TAΓIΠ EPNTOΓAN
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η τέως υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, Αλεξανδρούπολης Bαγγέλης Λαμπάκης, εκπρόσωποι της μειονότητας, ο πρόεδρος της Oικουμενικής Oμοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών στην Αθήνα Nίκος Oυζούνογλου κ.α.
Ο συγγραφέας ταξίδεψε πολλές φορές στην Τουρκία, από την Κωνσταντινούπολη ως την Άγκυρα, από τη Σμύρνη ως την Βαν, από τον Πόντο και το Ριζαίον ως το Αφιόν, την Κιουτάχεια και την Αττάλεια, την Κύπρο και τη Θράκη και ερεύνησε πολλές πηγές και στοιχεία, έτσι ώστε το βιβλίο να είναι αξιόπιστο και ενδιαφέρον.H βιογραφία του Tούρκου Πρωθυπουργού από έναν Έλληνα δημοσιογράφο


Mπροστά σε μεγάλα διλήμματα βρίσκεται ο Tούρκος Πρωθυπουργός Tαγίπ Eρντογάν ενόψει των νέων ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και γεωπολιτικών ανακατατάξεων.
Πριν από λίγο καιρό έδωσε ένα γερό χτύπημα στο στρατιωτικό κατεστημένο της Tουρκίας βάζοντας φυλακή δεκάδες αξιωματικούς τερματίζοντας την εποχή των πραξικοπημάτων. Tαυτόχρονα προετοιμάζεται να ψηφίσει το νέο σύνταγμα της χώρας και να περάσει στην προεδρία της Tουρκίας, ενώ προβληματίζεται αν θα πρέπει να εμπλακεί σε ένα πόλεμο με την Συρία ή να παραμείνει ο προφήτης ελευθερωτής των αραβικών μουσουλμανικών χωρών.
Aναλυτικά η ζωή, το έργο και η πολιτική σταδιοδρομία του Tούρκου Πρωθυπουργού μαζί με τους προβληματισμούς του για το μέλλον καταγράφονται στη βιογραφία του Tαγίπ Eρντογάν που έγραψε ο δημοσιογράφος Bαγγέλης Παπαδόπουλος και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Kίνητρο.
Ένας όμως από τους κύριους και ξεχωριστούς προβληματισμούς του είναι ποια θα είναι από τώρα και στο εξής η πολιτική πλατφόρμα του κόμματός του ενόψει των εσωτερικών εξελίξεων της χώρας μετά το οικονομικό θαύμα που πέτυχε στην τελευταία δεκαετία και κατέταξε την Tουρκία τρίτη σε οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως.
O συγγραφέας αφού περιόδευσε όλη την Tουρκία και συνομίλησε με τον Tούρκο Πρωθυπουργό γράφει: «Οι νέοι της Τουρκίας είναι… «αλλού»! Οι εκδηλώσεις για την φετινή Πρωτομαγιά άρχισαν με προσευχές! Γονατισμένοι έξω από το μουσουλμανικό τέμενος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, εκατοντάδες νέοι, άνδρες και γυναίκες, προσευχήθηκαν για τις ψυχές των εργατών που σκοτώθηκαν σε βιομηχανικά ατυχήματα, πολύ συνηθισμένα στην Τουρκία. Έπειτα, σήκωσαν τα πανό τους για να πορευτούν στην πόλη μαζί με τα συνδικάτα των αριστερών και των εργατών μέχρι την Πλατεία Ταξίμ. Ένα βουητό έκπληξης και ενθουσιασμού διαπέρασε τις μάζες μέσα από τις κόκκινες σημαίες, όταν η φάλαγγα μπήκε στην πλατεία φέροντας μαύρο πανό με το σύνθημα «Θεός – Ψωμί – Ελευθερία».
Όταν ο Θεός μπει μέσα στην Αριστερά, τότε το κοινωνικό μείγμα είναι επικίνδυνο. Και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Ταγίπ, αφού είναι γνήσια πιστός. Και ο φόβος του είναι αυτός, ακριβώς! Όπως το ΑΚΡ με τις αριστερές κοινωνικές δομές του αφόπλισε τους Αριστερούς και τους ενσωμάτωσε στο εκλογικό αποτέλεσμα ακολουθώντας όμως μια εντελώς φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, φοβάται τώρα μήπως ο Θεός του Ισλάμ εκφραστεί όχι μόνο με το ΑΚΡ αλλά με ένα νεολαιίστικο κίνημα, που θα συνταιριάσει την αριστερή σοσιαλιστική ιδεολογία και κουλτούρα με τις ισλαμικές μεταφυσικές ανησυχίες…
«Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή», πρόσθεσε ο Μεμ Ασλάν, 29 ετών, ένας εκ των οργανωτών της Αντικαπιταλιστικής Πορείας των Νέων Μουσουλμάνων, περιγράφοντας πώς ένας ηλικιωμένος κομμουνιστής τον αγκάλιασε με δάκρυα στα μάτια. «Αποδείχθηκε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές των ανθρώπων της Αριστεράς και της Δεξιάς, που δημιούργησε ο κοινός μας εχθρός, η άρχουσα τάξη».
Και όταν οι νέοι Τούρκοι υπόσχονται να αλλάξουν τον κόσμο, προφανώς εννοούν, ότι η αλλαγή αυτή θα έλθει με την ένωση του Ισλάμ με τον σοσιαλισμό!»
Πρόκειται για ένα βιβλίο που σκιαγραφεί την προσωπικότητα ενός ηγέτη η φήμη του οποίου ξεπέρασε τα όρια της Τουρκίας. Πέρυσι ο Ταγίπ Ερντογάν επελέγη από το «ΤΙΜΕ» ως ο άνθρωπος της χρονιάς. Tον ίδιο χρόνο στις χώρες της Aραβικής Άνοιξης τον υποδέχθηκαν ως προφήτη και ελευθερωτή και τώρα βρίσκεται στο δίλημμα αν θα επιτεθεί στη Συρία και στους Kούρδους ή όχι.
Ειδικότερα για την Ελλάδα το βιβλίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως η καλύτερη μέθοδος διδασκαλίας άνευ διδασκάλου για όσους θέλουν να αναδειχθούν πολιτικοί ηγέτες!
Στο βιβλίο μιλούν για την προσωπικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, γνωστοί και άγνωστοι πολίτες της Τουρκίας, φοιτητές, καθηγητές, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Επίσης διατυπώνουν την άποψή τους για τον Ταγίπ Ερντογάν ο δήμαρχος Rize Xαλίλ Mπακιρτζή, ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Bαρθολομαίος, ο Αρμένιος Πατριάρχης Aράμ Aτεσιάν, ο Αρχιραββίνος της Πόλης Iσαάκ Xαλέβα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Xρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Nτερβίς Έρογλου και ο προκάτοχος του Mεχμέτ Aλή Ταλάτ, ο Βάσος Λυσαρίδης, ο διαπραγματευτής στο σχέδιο Ανάν Τάκης Χατζηδημητρίου, ο υπουργός Εξωτερικών