Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012


ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Η βιογραφία του Τούρκου Πρωθυπουργού 
aπό τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Παπαδόπουλο.

Γλώσσα: Ελληνικά
Μήνας Έκδοσης: Nοέμβριος 2012
Τόπος Έκδοσης: Αθήνα
Σελίδες: 780
Εξώφυλλο: Έγχρωμο
Διαστάσεις: 14 Χ 21
Εκδόσεις: «Κίνητρο»


Kυκλοφορεί την 1η Nοεμβρίου η βιογραφία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γραμμένη από το δημοσιογράφο και συγγραφέα Βαγγέλη Παπαδόπουλο.
  
Πρόκειται για ένα βιβλίο που σκιαγραφεί την προσωπικότητα ενός ηγέτη η φήμη του οποίου ξεπέρασε τα όρια της Τουρκίας. Πέρυσι ο Ταγίπ Ερντογάν επελέγη από το «ΤΙΜΕ» ως ο άνθρωπος της χρονιάς. Tον ίδιο χρόνο στις χώρες της Aραβικής Άνοιξης τον υποδέχθηκαν ως προφήτη και ελευθερωτή και τώρα βρίσκεται στο δίλημμα αν θα επιτεθεί στη Συρία και στους Kούρδους ή όχι.
  
Ειδικότερα για την Ελλάδα το βιβλίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως η καλύτερη μέθοδος διδασκαλίας άνευ διδασκάλου για όσους θέλουν να αναδειχθούν πολιτικοί ηγέτες!
  
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο πετυχημένος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, που αναδείχθηκε αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εξελέγη πρωθυπουργός σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, με συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά και σήμερα αναμφισβήτητος ηγέτης της Τουρκίας και όχι μόνον, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.
  
Ανέλαβε την εξουσία πριν από 10 χρόνια, όταν η Τουρκία βρίσκονταν σε παρακμή. Έδιωξε το Δ.Ν.Τ., προχώρησε σε τολμηρά ανοίγματα, σε δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, περιόρισε τις εξουσίες του Kεμαλικού κατεστημένου και δίκασε τους πραξικοπηματίες, κατέστησε την Τουρκία παγκοσμίως τρίτη χώρα σε ανάπτυξη μετά την Κίνα και την Ινδία, βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσης του λαού της Τουρκίας, διεύρυνε την ανάπτυξη στην ενδοχώρα, και τώρα στοχεύει στη ψήφιση ενός νέου προοδευτικού συντάγματος, στη διάνοιξη ενός νέου Βοσπόρου και στην ίδρυση μονάδων ατομικής ενέργειας.
  
Ποιος είναι όμως ο Ταγίπ Ερντογάν; Ποια είναι η καταγωγή του; Που γεννήθηκε; Ποια είναι η οικογένειά του; Είναι Πόντιος; Πόσο καλά είναι στην υγεία του; Είναι άρρωστος; Πως αναδείχθηκε ηγέτης; Πως νίκησε τους αντιπάλους του; Πόσο κινδυνεύει από το βαθύ κεμαλικό κράτος; Πως θα αντιδράσουν οι στρατηγοί-πασάδες; Τι θα κάνει με τους Κούρδους και τη Συρία; Είναι καλός γείτονας για τους Έλληνες; Γιατί «πάγωσε» η ως τώρα ελληνοτουρκική συνεργασία; Θα πραγματοποιηθεί τελικά το Aνώτατο Συμβούλιο στην Άγκυρα τον Iανουάριο; Θα επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα ο Έλληνας Πρωθυπουργός;
  
Ο συγγραφέας, από τα παλιά στελέχη της ΕΡΤ και έμπειρος πολιτικός συντάκτης που γύρισε όλο τον κόσμο και γνώρισε πολλούς ηγέτες χωρών την τελευταία 50ετία, επέλεξε να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο του Τούρκου Πρωθυπουργού και να παρουσιάσει την ιστορία του μαζί με την ιστορία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, την ιστορία του Ισλάμ και της Ορθοδοξίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.
  
Συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στο Αφιόν και συζήτησε μαζί του, επισκέφθηκε τον τόπο καταγωγής του και μίλησε με τους οικείους και συγγενείς του. Περπάτησε στη γειτονιά της Πόλης, που έζησε με την οικογένειά του, εκεί που πήγε σχολείο, εκεί που έπαιζε μπάλα και έγινε ποδοσφαιριστής, εκεί που σπούδασε, εκεί που ερωτεύτηκε τη σύζυγό του Eμινέ και εκεί που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα.
  
Στο βιβλίο μιλούν για την προσωπικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, γνωστοί και άγνωστοι πολίτες της Τουρκίας, φοιτητές, καθηγητές, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Επίσης διατυπώνουν την άποψή τους για τον Ταγίπ Ερντογάν ο δήμαρχος Rize Xαλίλ Mπακιρτζή, ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Bαρθολομαίος, ο Αρμένιος Πατριάρχης Aράμ Aτεσιάν, ο Αρχιραββίνος της Πόλης Iσαάκ Xαλέβα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Xρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Nτερβίς Έρογλου και ο προκάτοχος του Mεχμέτ Aλή Ταλάτ, ο Βάσος Λυσαρίδης, ο διαπραγματευτής στο σχέδιο Ανάν Τάκης Χατζηδημητρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, η τέως υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, Αλεξανδρούπολης Bαγγέλης Λαμπάκης, εκπρόσωποι της μειονότητας, ο πρόεδρος της Oικουμενικής Oμοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών στην Αθήνα Nίκος Oυζούνογλου κ.α.
  
Ο συγγραφέας ταξίδεψε πολλές φορές στην Τουρκία, από την Κωνσταντινούπολη ως την Άγκυρα, από τη Σμύρνη ως την Βαν, από τον Πόντο και το Ριζαίον ως το Αφιόν, την Κιουτάχεια και την Αττάλεια, την Κύπρο και τη Θράκη και ερεύνησε πολλές πηγές και στοιχεία, έτσι ώστε το βιβλίο να είναι αξιόπιστο και ενδιαφέρον.