Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Νομαρχίες τέλος!

Πριν από τέσσερα χρόνια τον Ιούνιο του 2006 αποδέχτηκα την πρόσκληση – πρόταση του Γιώργου Καρατζαφέρη να ηγηθώ του αυτοδιοικητικού νομαρχιακού συνδυασμού και να πάρω μέρος στις νομαρχιακές εκλογές. Πράγματι συστήσαμε το ψηφοδέλτιο «ΥΠΕΡ ΛΑΟΥ» με συνυποψήφιους τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Παναγιώτη Θεοδωρακίδη, τον Θάνο Πλεύρη, τον Διονύση Παγάνη, την Αδαμαντία Σπαθάτου, τον Παναγιώτη Δούμα, την Μαρία Νικολαΐδου, τον Αντώνη Γεωργιάδη, τη Νάνσυ Δημοπούλου, την Κορίνα Αργυροπούλου, τον Μανώλη Δασκαλάκη, τον Κυριάκο Χουσέα, τον Γιάννη Γιαννάκενα, τον Χρήστο Χαρίτο, τον Σπύρο Βαΐλα, τη Δήμητρα Λιούλιου, την Νάντια Αδαμοπούλου, τον Ανδρέα Αλεξανδρόπουλο, τον Σπύρο Καραχάλιο, τη Σόκαλη Μαρία και πολλούς άλλους συναγωνιστές και κατορθώσαμε τελείως αβοήθητοι να κατακτήσουμε δύο έδρες μία στην Αθήνα και μία στον Πειραιά. Θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα αν είχαμε περισσότερη βοήθεια και αν δεν μας σαμποτάριζε ο Νικήτας Κακλαμάνης και η «Νέα Δημοκρατία». Σε όλα τα εκλογικά τμήματα το ποσοστό της «Νέας Δημοκρατίας» ήταν μικρότερο από εκείνο που έφερε στις εθνικές εκλογές, ενώ το δικό μας ψηφοδέλτιο είχε μεγαλύτερα ποσοστά απ’ότι είχε φέρει ο «ΛΑ.Ο.Σ» στις εθνικές εκλογές.
Η κυβέρνηση του «ΠΑΣΟΚ» με τον νόμο για τον «Καλλικράτη» μετά από 140 χρόνια καταργεί τις Νομαρχίες, σμπαραλιάζει την τοπική αυτοδιοίκηση και φέρει τον θεσμό των περιφερειών. Νομαρχίες, λοιπόν, τέλος.
Αν εξαιρέσουμε τον Πειραιά όπου παρουσιάσαμε ένα τεράστιο κενό γιατί αποχώρησε ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, το έργο μας στην Νομαρχία Αθηνών ήταν πλούσιο και αποδοτικό. Κάναμε αισθητή την παρουσία μας σε όλους τους τομείς, ασκήσαμε ουσιαστικό έλεγχο και καταθέσαμε πολλές προτάσεις, μερικές από τις οποίες υλοποιήθηκαν. Βοηθήσαμε πολύ κόσμο και σταθήκαμε δίπλα στον κάθε πολίτη.
Ειδικότερα, το 2007 η Νομαρχία υιοθέτησε την πρότασή μας να διενεργείται δωρεάν έλεγχος μαστού και ύπατος. Επίσης, υιοθέτησε την πρότασή μας να αναδειχθεί η Πνύκα Παγκόσμιο Κέντρο Δημοκρατίας.
Το 2008 με τις παρεμβάσεις μας και την πρότασή μας να δημιουργηθεί χώρος για την υποστήριξη καλλιτεχνών και δράσεων, η Νομαρχία Αθηνών προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και ήδη αναπαλαιώνει τα κτίρια του Λυσσιατρείου, όπου θα λειτουργήσει η «Ακαδημία Τεχνών» της Νομαρχίας Αθηνών, με ξεχωριστό οργανισμό λειτουργίας.
Επιπροσθέτως, το 2007, το 2008, το 2009 έως σήμερα ψηφίσαμε όλες τις πρωτοβουλίες – προτάσεις της Νομαρχίας Αθηνών, που είχαν στόχο τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων, αναδασώσεων, ανάπλασης πλατειών και δρόμων, δημιουργία παιδικών σταθμών στους δήμους ευθύνης μας, την ανάπλαση του Εθνικού Κήπου, βελτίωση των υπηρεσιών και υπαλλήλων της Νομαρχίας, τουριστικών εκθέσεων και προβολής της Αθήνας, επέκταση και βελτίωση της μηχανοργάνωσης των νομαρχιακών υπηρεσιών, την μετεγκατάσταση του προσωπικού σε νέα, σύγχρονα κτίρια κ.α.
Στον κοινωνικό τομέα συνταχθήκαμε με την πρωτοβουλία του Νομάρχη Γιάννη Σγουρού για την διάσωση του ιστορικού κέντρου, την προστασία των πολιτών από ασθένειες και την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών – προγραμματικού στόχου του συνδυασμού μας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα στους συμπολίτες μας των περιοχών του Αγίου Παντελεήμονα, της Κυψέλης και της πλατείας Βάθη, εκπροσώπους των οποίων παρουσιάσαμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ενδιαφερθήκαμε ιδιαιτέρως για την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, τις ελληνοποιήσεις, τα προβλήματα των ΣΕΠΙΤΩΝ και ψηφίσαμε το ρεαλιστικό πρόγραμμα της Νομαρχίας για οικονομική βοήθεια στη λειτουργία των ΚΕΠΕΝ. Τέλος, αγωνιστήκαμε εναντίον των εισπρακτικών εταιρειών που ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μας – οφειλέτες τραπεζών.
Σε θεσμικό επίπεδο ο συνδυασμός μας συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις, νομαρχιακού επιπέδου και ιδιαιτέρως στα συνέδρια της ΕΝΑΕ και με αποφασιστικές παρεμβάσεις μας αντιταχθήκαμε για ουσιαστικούς λόγους στον «Καποδίστρια 2» που τελικά παραπέμφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στις ελληνικές καλένδες και δώσαμε αγωνιστικό και διεκδικητικό παρόν σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις εναντίον της κεντρικής εξουσίας.