Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Ο κ. Σημίτης και ο «στρατηγός» Τσουκάτος!

Όταν από την εκπομπή μου στο «Τηλεάστυ» ρωτούσα δημοσίως κάθε μεσημέρι για 15 – 20 μέρες συνέχεια τον κ. Κ. Σημίτη να μας πει αν ο κ. Τσουκάτος παραιτήθηκε ή εκδιώχθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ο τ. Πρωθυπουργός σιωπούσε και δεν απάντησε ποτέ…. Κανείς δεν έμαθε ποτέ επισήμως – όπως έπρεπε άλλωστε – γιατί ο κ. Τσουκάτος δεν ήταν πλέον δίπλα και μαζί με τον κ. Σημίτη!
Το γεγονός εκείνο, τότε, ήταν τεράστιας σημασίας. Κι όμως, όλος ο μηχανισμός το κράτησε στην σκιά. Ο Θόδωρος Τσουκάτος ήταν ο «Στρατηγός». Ήταν εκείνος που έκανε τον Σημίτη Πρωθυπουργό! Είχε ταυτιστεί απολύτως μαζί του και ουσιαστικώς κυβερνούσε τον τόπο από το παρασκήνιο. Ήταν εκείνος που διαφέντευε τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους. Ήταν εκείνος που μοίραζε τα λεφτά και έκλεινε συμφωνίες. Κι όμως! Ξαφνικά, μια μέρα διαπιστώσαμε, ότι δεν ήταν πλέον δίπλα στον κ. Σημίτη. Δεν μάθαμε ποτέ αν ο Πρωθυπουργός τον έδιωξε, τον κάλυψε, ή αν ο κ. Τσουκάτος παραιτήθηκε….
Βεβαίως, προηγήθηκε η περίπτωση του κ. Πανταγιά. Και αυτός «κολλητός» του τέως Πρωθυπουργού. Εκεί όμως βγήκαν όλα στον αέρα. Έφυγε κακήν κακώς με οσμή σκανδάλου και δημόσιου ευτελισμού γύρω από θέματα προσωπικών του παρεμβάσεων και διαχείρισης του πολιτικού συλλόγου ο οποίος θα έσωζε τότε τον Πειραιά και κατ’επέκταση την … Ελλάδα! Ποιος; Ο κ. Πανταγιάς!
Σήμερα, όλα αυτά είναι ένα θλιβερό παρελθόν. Ο κ. Σημίτης, φοβικός από χαρακτήρα, ζει όπως έζησε. Μόνος! Πριν από αρκετό καιρό βρέθηκα στην παραλία του Κατάκωλου, όταν στην κατάμεστη εξοχική ταβέρνα κατέφθασε ο πρώην πρωθυπουργός με την συντροφιά του. Μου έκανε εντύπωση που δεν σηκώθηκε ούτε ένας να τον χαιρετήσει ή να τον χειροκροτήσει. Θα ήταν καλύτερα αν κάποιος τον αποδοκίμαζε. Έγινε το χειρότερο: Τον αγνόησαν, αδιαφόρησαν… Πέρασε απαρατήρητος!!!
Την ίδια τύχη είχε και ο κ. Πανταγιάς. Ο άνθρωπός του. Η τύχη του αγνοείται. Πέρασε από τη δημόσια ζωή κάνοντας μόνον ζημιά. Ο Πειραιάς έχασε τον σωτήρα του! Και ψάχνω να βρω όλους εκείνους τους επώνυμους – ιδίως καλλιτέχνες – που έτρεχαν και προσκυνούσαν για να σώσουν μαζί του τον τόπο… με εκδηλώσεις και πλούσιες δεξιώσεις!
Ο κ. Τσουκάτος, έκανε τη διαφορά! Αποκαλύφθηκε ότι πήρε λεφτά από την Siemens. Δήλωσε ότι τα παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ. Εκείνο το αρνείται. Ψάχνουν για δεύτερα βιβλία και μάλλον σε λίγο θα ξεχαστούν. Όπως και οι δραστηριότητες τότε της συζύγου του Πόπης.
Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο κ. Σημίτης δεν απαντούσε στο καθημερινό μου ερώτημα. Έδιωξε εκείνος τον κ. Τσουκάτο; Και γιατί; Ή παραιτήθηκε ο ίδιος; Και γιατί;
Και ο μεν κ. Τσουκάτος, δικαιολογείται. Δεν ήταν ποτέ τίποτε. Ο κ. Σημίτης όμως, που χρημάτισε 10 χρόνια Πρωθυπουργός. Πώς άφησε να στιγματιστεί έτσι;