Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Σχετικά με τον ανασχεδιασμό των αστικών συγκοινωνιών που ετοιμάζουν το Υπουργείο Μεταφορών και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών και επικεφαλής του συνδυασμού «ΥΠΕΡ ΛΑΟΥ» Βαγγέλης Παπαδόπουλος έκανε την εξής δήλωση:
Εδώ και δυο χρόνια υποβάλαμε πρόταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών και στο Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών – Πειραιώς για να κάνουν παρέμβαση τόσο στο Υπουργείο όσο και στον ΟΑΣΑ. Σήμερα εκφράζουμε την ικανοποίηση γιατί επιτέλους επιχειρείται να ανασχεδιαστεί το σύστημα των συγκοινωνιών που σχεδιάστηκε πριν 40 χρόνια και που παρά τις αρκετές βελτιώσεις που έγιναν τώρα είναι ατελέσφορο.
Προκειμένου να συμβάλλουμε στον καλύτερο σχεδιασμό του νέου συγκοινωνιακού χάρτη επαναφέρουμε ορισμένα βασικά στοιχεία από την πρότασή μας για να βοηθήσουμε τους αρμόδιους και να βρουν την καλύτερη λύση.
1. Να φύγουν απ’ το κέντρο της Αθήνας όσοι σταθμοί λεωφορείων έχουν απομείνει.
2. Να απομακρυνθούν τελείως απ’ το κέντρο τα λεωφορεία «φυσαρμόνικες».
3. Σε όλο το μικρό δακτύλιο κι αν είναι δυνατόν και στο μεγάλο, η μετακίνηση θα πρέπει να γίνεται, όχι με τα λεωφορεία, αλλά με ένα στόλο mini bus τα οποία θα κινούνται διαρκώς χωρίς στάσεις. Με τον τρόπο αυτό θα φύγουν από το κέντρο όλα τα μεγάλα οχήματα και η μετακίνηση θα γίνεται προς όλα τα επίκαιρα σημεία του κέντρου της Αθήνας και στους σταθμούς του μετρό και των λεωφορείων. Η σημασία του μέτρου αυτού και ο βαθμός της επιτυχίας του θα εξαρτηθεί από τη συνεχή και αδιάκοπτη κίνηση των mini bus τα οποία θα επιβιβάζουν και αποβιβάζουν τους επιβάτες σε όλα τα επίκαιρα σημεία στάσεων. Ειδικά αυτό το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και δοκιμαστικά και πριν ακόμα ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί ο νέος συγκοινωνιακός χάρτης.
4. Πρέπει να καθιερωθούν γραμμές εξπρές απευθείας και χωρίς στάσεις από Ομόνοια – Σύνταγμα με ακτινωτό άξονα Κηφισιά – Σταυρό – Πειραιά – Γλυφάδα – Αιγάλαιω – Περιστέρι – Μενίδι κλπ.