Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Ομιλία του Βαγγέλη Παπαδόπουλου
στην ανοικτή συζήτηση
του Ινστιτούτου Εθνικών και
Κοινωνικών Μελετών
«Ίων Δραγούμης»
στις 17-12-08


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταπληκτική επιτυχία σημείωσε η ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε χτες βράδυ στις εγκαταστάσεις του το Ινστιτούτο Εθνικών και Κοινωνικών μελετών «Ίων Δραγούμης». Πνευματικοί άνθρωποι, βουλευτές, καθηγητές πανεπιστημίου, στρατηγοί και ναύαρχοι, επιχειρηματίες και ανώτερα στελέχη δημοσίων υπηρεσιών, κληρικοί, καλλιτέχνες, συγγραφείς, διανοούμενοι, φοιτητές και απλοί άνθρωποι του λαού κατέκλεισαν το Ινστιτούτο και όλους τους χώρους γύρω από αυτό για να παρακολουθήσουν τους ομιλητές που διαπραγματεύθηκαν το θέμα «Έθνος – Κράτος – Πολιτισμός: η Έξοδος από την Κρίση».
Μετά τις τοποθετήσεις και τον διάλογο που είχαν οι κεντρικοί ομιλητές για μία ώρα και τριάντα λεπτά ο λόγος δόθηκε στους ακροατές για ισόποση χρονική διάρκεια οι οποίοι υπέβαλλαν ερωτήσεις, έκαναν τοποθετήσεις και έδωσαν ουσιαστικό νόημα στην ανοικτή συζήτηση του Ινστιτούτου. Τα συμπεράσματα συνόψισε ο καθηγητής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Γούδης.
Τη συζήτηση διηύθυνε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος ο οποίος στον πρόλογό του αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο του Ινστιτούτου κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και υπογράμμισε τα εξής: “Παρά την ποικιλόμορφη υποστήριξη, μέσω του Προέδρου του “Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού”, Γιώργου Καρατζαφέρη, της Βουλής των Ελλήνων, όπως συμβαίνει με όλα τα ιδρύματα και τα ινστιτούτα που επιχορηγούνται από αυτήν, το Ινστιτούτο μας λειτουργώντας αυτόνομα και πέρα από κομματικές αγκυλώσεις δημιούργησε ήδη τις υποδομές:
1. Δεξαμενής σκέψεων
2. Συγκρότηση επιστημονικών ομάδων που μελετούν εθνικά και κοινωνικά θέματα.
3. Αρχείο ντοκουμέντων, βιβλίων, συγγραμμάτων και άλλων ιστορικών πηγών
4. Ιστοσελίδα με ανάλογο υλικό η οποία δέχεται ικανοποιητικό αριθμό επισκέψεων
5. Εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή στο ΤΗΛΕΑΣΤΥ για την προβολή των θεμάτων αυτών
6. Εντευκτήριο – εδώ που βρισκόμαστε απόψε – όπου γίνονται ανά Τετάρτη συναντήσεις και εκδηλώσεις.
Στον τομέα των εκδηλώσεων το Ινστιτούτο διοργάνωσε αυτόν τον χρόνο:
1. Εκδήλωση για τον «Μακεδονικό» στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιανουάριο
2. Τον ίδιο μήνα στην Αθήνα στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ: Ημέρα μνήμης για την άνανδρη δολοφονία του εκδότη – δημοσιογράφου Τζώρτζη Αθανασιάδη
3. Τον Ιούλιο τελέσαμε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Ίωνα Δραγούμη
4. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ακολούθησε ημερίδα για τη ζωή και το έργο του Ίωνα Δραγούμη και κλείνουμε φέτος με τη σημερινή ανοικτή συζήτηση.
Κυρίες και κύριοι,
το έργο μας δεν τελειώνει εδώ. Ήδη βάλαμε τις βάσεις για να δημιουργήσουμε:
1. Στο χώρο αυτό, βιβλιοθήκη και μουσείο για τον Ίωνα Δραγούμη
2. Ταινία μικρού μήκους για τη ζωή και το έργο του
3. Έκδοση των Απάντων του
4. Πλήρη ηλεκτρονική και ψηφιακή οργάνωση του Ινστιτούτου με πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο σημείο αυτό ζητούμε από τον παριστάμενο βουλευτή κ. Πλεύρη να μεταφέρει το αίτημά μας για μεγαλύτερη συμπαράσταση από τον Προέδρο του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργο Καρατζαφέρη, τον οποίο και παρακαλούμε να εκφράσει την πικρία μας στον Πρόεδρο της Βουλής, γιατί σε πρόσφατη πρόσκληση των προεδρείων ανάλογων ιδρυμάτων και ινστιτούτων μας αγνόησε επιδεικτικά, όπως και να ζητήσει την αύξηση της ετήσιας επιχορήγησή της.
Κλείνοντας την συνοπτική παρέμβασή μου θα ήθελα να ανακοινώσω, ότι εκτός από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε για το 2009 – και θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της βοήθειας που θα δεχτούμε – προκηρύσσουμε μεγάλο Πανελλήνιο διαγωνισμό μεταξύ των μαθητών των λυκείων της χώρας για τη συγγραφή μονογραφίας του Ίωνα Δραγούμη και τη διοργάνωση μεγάλης εκδρομής στη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Βογατσικό) για την επιτόπια γνωριμία των περιοχών του Μακεδονικού Αγώνα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: