Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2010

Κλείνει σήμερα ένας κύκλος ζωής

Με την σημερινή ορκωμοσία του Περιφερειάρχη, των Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων Περιφέρειας Αττικής, λήγει και τυπικώς η τετραετής θητεία μας στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση- θεσμός που καταργείται, δυστυχώς, μετά από 140 χρόνια ζωής.
Είμαι υποχρεωμένος να ευχαριστήσω όσους τιμητικώς μας επέλεξαν, τους Νομαρχιακούς Συμβούλους, τον Πρόεδρο του Ν.Σ. και τον Νομάρχη Αθηνών, όπως επίσης και όλο το προσωπικό της Νομαρχίας και τα στελέχη της με τα οποία συνεργαστήκαμε άριστα. Ιδιαιτέρως όλους τους συνεργάτες του ψηφοδελτίου μας που μας στήριξαν και ορισμένοι από αυτούς ορίστηκαν Παρατηρητές σε νομαρχιακές επιτροπές.
Το έργο και η προσφορά μας αναγνωρίστηκε τόσο από το νομάρχη Γιάννη Σγουρό και την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όσο και από τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, δημοσίως ανά έτος, στις τελετές απολογισμού και κοπής της βασιλόπιτας. Περισσότερο όμως αναγνωρίστηκε από την κοινωνία και όσους μας τίμησαν με τη ψήφο τους.
Δικαίωμα στο όνειρο

Όταν πήρα μέρος στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 ονειρεύτηκα και ονειρεύομαι ακόμα, μια Αθήνα με τα δικά μου μάτια.
Πίστευα και πιστεύω ακόμα, ότι η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο. Γι’αυτό και θέλησα να ονειρευτώ, όπως ονειρεύονται πολλοί συμπολίτες μου, που είναι μεν ονειροπόλοι χωρίς να είναι ονειροπαρμένοι γιατί πατούν στη γη.
“Δικαίωμα στο όνειρο” έχουμε όλοι, αφού άλλοι παράγοντες μας εμποδίζουν να το δούμε να πραγματώνεται. Αυτή η πρόταση λοιπόν έγινε το σύνθημα – έμβλημα – του συνδυασμού «ΥΠΕΡ ΛΑΟΥ» και το χρωστάω στην αληθινή και ανεκτίμητη συνεργάτριά και φίλη μου Στάσα που στα υπέροχα μάτια της καθρεφτίστηκαν τα όνειρα όλων μας που θέλουμε μια Αθήνα ανθρώπινη…
Ονειρεύτηκα μιαν Αθήνα με τα τρία ποτάμια της που τα εξαφάνισαν - μοναδικό φαινόμενο σε όλο τον κόσμο. Τον Κηφισό, τον Ιλισό και τον Ηριδανό. Γι’αυτό και πρότεινα κατά καιρούς να διασώσουμε και να εμπλουτίσουμε τον Ηριδανό. Πρέπει και η Αθήνα, όπως όλες οι πρωτεύουσες της Ευρώπης, να έχει το ποτάμι της. Και σαν συμπλήρωμα θα μπορούσαμε τόσο στο Φάληρο, όσο και στο Ελληνικό να δημιουργήσουμε στο εσωτερικό των περιοχών αυτών κανάλια διοχετεύοντας τη θάλασσα μέσα σ’αυτά σχηματίζοντας μια μικρή Βενετία ή μια Canary Wharf του Λονδίνου.
Ονειρεύτηκα μια Αθήνα και γιατί όχι μια Αττική γεμάτη πράσινο. Και πρότεινα έναν νόμο με ένα άρθρο. Χωρίς παραγράφους, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς εξαιρέσεις που ν’αναιρούν τον νόμο. Το Ελληνικό, το Γουδί, ο Ελαιώνας, το Αιγάλεω, το Αττικό Άλσος και τα Τουρκοβούνια, το Πάρκο Τρίτση, να γίνουν εθνικά πάρκα με μόνο κτίσμα από μπετόν υπόγεια γκαράζ για χώρους στάθμευσης. Πεντέλη, Υμηττός, Πάρνηθα, τα κτήματα στο Μαρούσι και στην Κηφισιά, το ανάκτορο Τατοΐου, να γίνουν όλα εθνικοί δρυμοί περιφραγμένοι, προστατευμένοι και φυλασσόμενοι από τις τοπικές κοινωνίες, εθελοντές, μαθητές και μαθήτριες και από ένοπλους πολίτες που υπηρετούν την θητεία τους για μόνιμη θερινή διαβίωση.
Ονειρεύτηκα μια Αττική που να διασώζει και να αναδεικνύει όλους τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους που τώρα είναι σκεπασμένοι από σκουπίδια, μπάζα και βρωμιές.
Ονειρεύτηκα μια Αττική που η παραλία της από τον Πειραιά έως το Λαύριο να είναι μια ελεύθερη παραλία για τους πολίτες του λεκανοπεδίου, με ακτές φροντισμένες, καθαρές, και σύγχρονες πολιτισμένες εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών και αναψυχής. Με μία ελεύθερη, μεγάλη παραλιακή λεωφόρο, όπου στην εσωτερική της γραμμή να αναπτυχθούν μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, ιαματικά λουτρά, spa, κέντρα διασκέδασης, ενυδρεία, μαρίνες και μονάδες διατήρησης, προβολής και διάθεσης προϊόντων και δράσεων της λαϊκής μας κληρονομιάς και παράδοσης.
Ονειρεύτηκα μιαν Αθήνα, όπου με κέντρο την Ακρόπολη και ακτίνα πέντε χιλιομέτρων να απαγορευτεί η ανοικοδόμηση, να αναπαλαιωθούν όλα τα παλαιά κτίσματα και στη θέση τους να ξαναχτίζονται οικοδομές με την αρχιτεκτονική μορφή που είχε η περιοχή παλαιότερα. (την πρόταση αυτή την υπέβαλα σε όλους τους βουλευτές που μετείχαν στην τελευταία επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά όπως συμβαίνει πάντοτε δεν έδωσε σημασία κανείς).
Ονειρεύτηκα μιαν Αθήνα με πεζοδρομημένο το ιστορικό κέντρο της ενοποιημένο το τμήμα Ακαδημία – Πανεπιστήμιο – Βιβλιοθήκη, πεζοδρομημένη όλη η περιοχή του Ψυρρή και του Κεραμεικού με κυρίαρχο στοιχείο την ανάδειξη του αρχαίου σήματος των Αθηνών.
Ονειρεύτηκα μιαν Αθήνα με προτομές και αγάλματα, με συντριβάνια και βρύσες, με βεσπιανές και περιφραγμένους όλους τους ελεύθερους χώρους που να είναι στην διάθεση των παιδιών και των ηλικιωμένων.
Ονειρεύτηκα μιαν Αθήνα με υπόγεια parking σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να ελευθερωθούν όλοι οι δρόμοι της που σήμερα λόγω της νόμιμης ή παράνομης στάθμευσης έχει μειωθεί το μήκος τους κατά το 1/3.
Ονειρεύτηκα μιαν Αθήνα που ενώ θα έχει διατηρήσει και ανασυστήσει όλα τα νεοκλασικά της χτίσματα να μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο, όπως συμβαίνει σε όλες τις ξένες πρωτεύουσες, με ουρανοξύστες και υπερσύγχρονα κτίρια, σε περιοχές όπως στην περιοχή Αχαρνών και Θρακομακεδόνων.
Ονειρεύτηκα μιαν Αθήνα με ελεύθερους οδικούς άξονες, χωρίς φανάρια και στάσεις, όπως π.χ. την Κηφισίας, την Μεσογείων και επέκταση της Αττικής Οδού περιμετρικώς όλης της Αττικής.
Ονειρεύτηκα μιαν Αθήνα με ελεύθερες συγκοινωνίες χωρίς μεγάλα αυτοκίνητα (φυσαρμόνικες) με μικρά mini bus τα οποία να κυκλοφορούν αδιακόπτως χωρίς στάσεις καλύπτοντας όλες τις περιοχές. Ονειρεύτηκα μια Αθήνα- Αττική που ο κάθε δήμος θα έχει το δικό του εργοστάσιο- πάρκο που θα αξιοποιεί τα σκουπίδια, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις (Mόναχο κλπ).
Ονειρεύτηκα μιαν Αθήνα με ποιότητα ζωής, με ελεύθερα πεζοδρόμια, ποδηλατοζώνες, ζώνες για άτομα με αναπηρία και πολλά λουλούδια, κήπους και δέντρα.
Ονειρεύτηκα μιαν Αθήνα που μας αξίζει και όχι μια πόλη που να μας δολοφονεί…

Το έργο μας

Ο απολογισμός της τετραετίας 2006-2010 στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών – Πειραιώς, συμπίπτει με την κατάργηση - ύστερα από περίπου 140 χρόνια - του θεσμού της Νομαρχίας στη χώρα μας, και δίνει της θέση του στην αιρετή περιφερειακή διοίκηση, με την νέα διοικητική αρχιτεκτονική που επιχείρησε και απέτυχε η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους αιρετούς εκπροσώπους της που τους γνώρισα και τους πρόβαλα για 40 χρόνια, ως δημοσιογράφος από τον Τύπο και τα ΜΜΕ, τον βίωσα και στην πράξη (αυτό που λέμε πρακτική εφαρμογή) ως νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών.
Το 2006 δέχθηκα την τιμητική πρόσκληση του Γιώργου Καρατζαφέρη και ηγήθηκα του νομαρχιακού συνδυασμού «ΥΠΕΡ ΛΑΟΥ», ο οποίος πήρε 3,85% και κατέκτησε δύο έδρες.
Ήταν η εποχή που ο Γ. Καρατζαφέρης ήταν ευρωβουλευτής και ο «ΛΑΟΣ» εκτός του Εθνικού Κοινοβουλίου αφού στις εθνικές εκλογές έφερε ποσοστό, 2,70%. Και ήταν τότε που έκανε το πρώτο τολμηρό βήμα να συνεργασθεί με άλλα κόμματα και από κόμμα διαμαρτυρίας να ενταχθεί στο πολιτικό σύστημα.
Στην Αθήνα συνεργάσθηκε με την Ν.Δ. και δεν κατέβασε υποψήφιο δήμαρχο, υποστηρίζοντας τον Νικήτα Κακλαμάνη. Η συνεργασία αυτή δεν απέδωσε. Οι ψηφοφόροι του «ΛΑΟΣ» δεν ψήφισαν για πολλούς και διάφορους λόγους τον Νικήτα Κακλαμάνη, ούτε και πήγαν στα εκλογικά τμήματα. Αυτό στέρησε από το δικό μας συνδυασμό πολλές ψήφους. Ούτε και ο Νικήτας με την Ν.Δ. μας υποστήριξε με αποτέλεσμα να χάσουμε και από την πλευρά τους. Το χειρότερο: Δεν εκλέξαμε ούτε έναν δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα.
Φέτος συμπληρώνονται (2006 -2010) τέσσερα χρόνια παρουσίας του νομαρχιακού συνδυασμού «ΥΠΕΡ ΛΑΟΥ» στη Νομαρχία Αθηνών που προήλθε από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2006 και υποστηρίχθηκε από το κόμμα του «Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού» του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Το έργο μας στο Β’ Βαθμό Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης υπήρξε ουσιαστικό και αρκετά ικανοποιητικό εκ μέρους μας, αφού πλησίασε τους στόχους του προγράμματος μας και έδωσε νόημα στο θεσμικό μας ρόλο, όπως τον καθόρισε το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο συνδυασμός «ΥΠΕΡ ΛΑΟΥ» που μετά τις νομαρχιακές εκλογές μπήκε στις νομαρχίες Αθηνών – Πειραιώς, δεν παρέμεινε στοιχείο γραφειοκρατίας του συστήματος, αλλά από την πρώτη στιγμή επεδίωξε να υλοποιήσει το πρόγραμμα του και να εκφράσει τις ανάγκες της κοινωνίας για να βελτιωθεί η ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.
Βέβαια, στη διοίκηση της Νομαρχίας βρίσκεται η πλειοψηφική παράταξη που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ και επομένως διοικεί σύμφωνα με το πρόγραμμα της είτε συμφωνούμε εμείς είτε διαφωνούμε. Θα μπορούσαμε επομένως, είτε να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, είτε να απέχουμε, είτε να αδιαφορήσουμε και να παραμείνουμε διακοσμητικό στοιχείο.
Εμείς επιλέξαμε να μην είμαστε άρνηση, αλλά να έχουμε θέσεις. Έτσι επιχειρήσαμε να πείσουμε την πλειοψηφία για το δίκαιο και το σωστό των θέσεών μας και πετύχαμε να κάνουμε πράξη μέρος του προγράμματός μας.
Το 2007 η Νομαρχία υιοθέτησε την πρότασή μας να διενεργείται δωρεάν έλεγχος μαστού και ύπατος. Επίσης, υιοθέτησε την πρότασή μας να αναδειχθεί η Πνύκα Παγκόσμιο Κέντρο Δημοκρατίας.
Το 2008 με τις παρεμβάσεις μας και την πρότασή μας να δημιουργηθεί χώρος για την υποστήριξη καλλιτεχνών και δράσεων, η Νομαρχία Αθηνών προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και ήδη αναπαλαιώνει τα κτίρια του Λυσσιατρείου, όπου θα λειτουργήσει η «Ακαδημία Τεχνών» της Νομαρχίας Αθηνών, με ξεχωριστό οργανισμό λειτουργίας.
Επιπροσθέτως, το 2007, το 2008, το 2009 έως σήμερα ψηφίσαμε όλες τις πρωτοβουλίες – προτάσεις της Νομαρχίας Αθηνών, που είχαν στόχο τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων, αναδασώσεων, ανάπλασης πλατειών και δρόμων, δημιουργία παιδικών σταθμών στους δήμους ευθύνης μας, την ανάπλαση του Εθνικού Κήπου, βελτίωση των υπηρεσιών και υπαλλήλων της Νομαρχίας, τουριστικών εκθέσεων και προβολής της Αθήνας, επέκταση και βελτίωση της μηχανοργάνωσης των νομαρχιακών υπηρεσιών, την μετεγκατάσταση του προσωπικού σε νέα, σύγχρονα κτίρια κ.α.
Στον κοινωνικό τομέα συνταχθήκαμε με την πρωτοβουλία του Νομάρχη Γιάννη Σγουρού για την διάσωση του ιστορικού κέντρου, την προστασία των πολιτών από ασθένειες και την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών – προγραμματικού στόχου του συνδυασμού μας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα στους συμπολίτες μας των περιοχών του Αγίου Παντελεήμονα, της Κυψέλης και της πλατείας Βάθη, εκπροσώπους των οποίων παρουσιάσαμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ενδιαφερθήκαμε ιδιαιτέρως για την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, τις ελληνοποιήσεις, τα προβλήματα των ΣΕΠΙΤΩΝ και ψηφίσαμε το ρεαλιστικό πρόγραμμα της Νομαρχίας για οικονομική βοήθεια στη λειτουργία των ΚΕΠΕΝ. Τέλος, αγωνιστήκαμε εναντίον των εισπρακτικών εταιρειών που ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μας – οφειλέτες τραπεζών.
Σε θεσμικό επίπεδο ο συνδυασμός μας συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις, νομαρχιακού επιπέδου και ιδιαιτέρως στα συνέδρια της ΕΝΑΕ και με αποφασιστικές παρεμβάσεις μας αντιταχθήκαμε για ουσιαστικούς λόγους στον «Καποδίστρια 2» που τελικά παραπέμφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στις ελληνικές καλένδες και δώσαμε αγωνιστικό και διεκδικητικό παρόν σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις εναντίον της κεντρικής εξουσίας.













«ΥΠΕΡ ΛΑΟΥ»

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, αποδέχτηκε την πρόταση του Γιώργου Καρατζαφέρη και ηγήθηκε στις νομαρχιακές εκλογές του 2006 του συνδυασμού «ΥΠΕΡ ΛΑΟΥ» με συνυποψήφιους νομάρχες: Αθηνών, τον σημερινό Βουλευτή Άδωνη Γεωργιάδη και Πειραιά, τον Παναγιώτη Θεοδωρακίδη.
Ο συνδυασμός πήρε στις εκλογές 3,85% (από το 2,8% που έφερε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2004) και κατέκτησε δυο έδρες που κατέλαβαν ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος στη Νομαρχία Αθηνών και ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης στη Νομαρχία Πειραιά.
Ο κ. Παναγιώτης Θεοδωρακίδης αποχώρησε από το «ΛΑ.Ο.Σ.» και τον νομαρχιακό συνδυασμό «ΥΠΕΡ ΛΑΟΥ» όταν απέτυχε να εκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Το 2008, ο κ. Θεοδωρακίδης με δήλωσή του επανήλθε στο συνδυασμό.
Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος υπήρξε και για 2 χρόνια γραμματέας του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών – Πειραιά και νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών.
Στο νομαρχιακό συμβούλιο Αθηνών ήταν μαζί του, ως παρατηρητές, κατά το 2007, στις νομαρχιακές επιτροπές, οι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι:
- Νάνσυ Δημοπούλου, Επιτροπή Διοικητικών Υπηρεσιών – Παιδείας – Πολιτισμού
- Κορίνα Αργυροπούλου, Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας.
- Αντώνης Γεωργιάδης, Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.
- Μανώλης Δασκαλάκης, Επιτροπή Ανάπτυξης – Περιβάλλοντος – Εμπορίου – Τουρισμού και Αθλητισμού.
Στο νομαρχιακό συμβούλιο Αθηνών για το 2008, 2009 και 2010 ορίστηκαν ως παρατηρητές στις νομαρχιακές επιτροπές, οι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι:
- Νάνσυ Δημοπούλου, Επιτροπή Διοικητικών Υπηρεσιών – Παιδείας – Πολιτισμού.
- Κορίνα Αργυροπούλου, Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας.