Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ
ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ - ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 & 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009


Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΛΑΟΣ): Πάντα τελευταίος, αλλά μετά από κάθε συνέδριο ανεβαίνουμε. Κυρίες και κύριοι, κύριε Πρόεδρε, σεβαστό προεδρείο, ξέρετε, πριν σας μεταφέρω το χαιρετισμό του Προέδρου του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος εύχεται καλή επιτυχία στις εργασίες σας, αλλά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων λυπάται που δεν είναι εδώ απόψε. Ξέρετε, λόγω της μετακόμισης έχουμε ακόμα μερικές φροντίδες στο καινούργιο διαμέρισμα. Δεν τελειώσαμε.
Αναρωτιόμουν τώρα που άκουγα όλους τους άλλους, εγώ δε θα σας ταλαιπωρήσω με αυτές τις κοινότυπες θα μου επιτρέψετε, ομιλίες που γίνονται σε αυτά τα συνέδρια, γιατί εμείς είμαστε πρακτικοί άνθρωποι. Ο καθένας έχει μια μπροσούρα και λέει τα ίδια και τα ίδια. Μέχρι και να ’ρθει το παλιό μοντέλο της Σοβιετικής Ένωσης για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας εδώ. Το είδαμε αυτό το μοντέλο. Απέτυχε.
Όπως αποτυγχάνει και αυτό το μοντέλο που πάμε να κάνουμε. Μεταξύ των δύο κακών το μη χείρον βέλτιστον. Αλλά να μην ελέγχουμε το σημερινό μοντέλο με τα αποτυχόντα μέτρα του προηγούμενου μοντέλου. Θα χαθούμε τελείως.
Το πρόβλημά μου ξέρετε ποιο είναι; Εάν αυτό το συνέδριο είναι η ουτοπία και ενώ σας συγχαίρω από καρδιάς για την πρωτοβουλία που είχατε να κάνετε αυτό το συνέδριο, αναρωτιέμαι μήπως ζούμε μια ουτοπία. Και ξέρετε γιατί;
Λέμε ότι ένα κράτος είναι κυρίαρχο και έχει ορισμένα συγκεκριμένα σύνορα, όταν μπορεί αυτά τα σύνορα να τα διασφαλίζει και να παρέχει μεροκάματο. Εάν δε διασφαλίζεις τα σύνορά σου, να έχεις ασφάλεια, όχι μόνο εθνική ασφάλεια, κοινωνική ασφάλεια, παιδεία και ποιότητα ζωής, όταν δεν έχεις ασφαλή σύνορα, ασφάλεια ζωής και όταν δεν έχει μεροκάματο για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή την περιοχή, τότε δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία.
Για ποια πολιτική θα συζητήσετε στο συνέδριό σας, όταν κάθε μέρα ανεξέλεγκτα, σε κανένα μέρος του κόσμου δε γίνεται αυτό, σε όλα τα κράτη θα δώσεις διαβατήριο, θα ελεγχθείς και μετά θα μπεις. Είναι η μοναδική χώρα που μπαίνει όποιος θέλει και βγαίνει, με λεφτά μαζί του, βαλίτσες ή χωρίς λεφτά, έρχεται εδώ, ζει χωρίς να δηλώνει που μένει, τι δουλειά κάνει, τι ασθένειες μεταφέρει.
Αυτό δε γίνεται πουθενά. Και εσείς συζητάτε τώρα για νησιώτικη πολιτική; Θα τρελαθούμε; Δε βλέπετε τι γίνεται; Σήμερα ήρθε μια άλλη φουρνιά. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα σύνορά σας, τα σύνορά μας. Για ποια νησιωτική πολιτική θα μιλήσετε; Όταν αυτοί οι άνθρωποι έρχονται εδώ και ενώ δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, ζουν από εμάς και επειδή είμαστε ευγενείς και καλοί τους υποδεχόμαστε και από λίγο καιρό μας ελέγχουν γιατί δε ζουν καλά και έχουν και δικαιώματα. Δηλαδή είναι να τρελαίνεται κανείς.
Όταν υπάρχει αυτή η κατάσταση, είναι οδυνηρό κανείς να συζητά, όσο και φιλόδοξο και αν είναι, να συζητά για τη νησιώτικη πολιτική. Ως δημοσιογράφος κυρίες και κύριοι, ήρθα πριν από 18, 17 χρόνια στο νησί και παρουσίασα τότε για πρώτη φορά τα προβλήματα του νησιού και θυμάμαι τότε ο σημερινός Νομάρχης σας ήταν κοντά στο Μισαηλίδη τον Υπουργό.
Πέρασαν από τότε 18 χρόνια, εκείνος έγινε Νομάρχης, όλοι ασπρίσαμε απ’ ότι βλέπω και ο Δράκος και ο Τάτσης και ο Ευμοιρίδης, είδα και το Δήμαρχο Χανίων εκεί, πολύ σωστός. Η αποχή βεβαίως στέλνει μηνύματα, αλλά η συμμετοχή δίνει τις λύσεις. Χαίρομαι γι’ αυτή τη διαπίστωση. Πάντοτε η κάθε αποχή δημιουργούσε προβλήματα στη χώρα και απ’ τις εκλογές και από τέτοιες συλλογικές προσπάθειες.
Ήρθα σήμερα στη Μυτιλήνη με πολύ χαρά, με πολύ συγκίνηση. Είδα την πρόοδο που έχει επιτελεστεί. Εμείς δεν υπογράψαμε Κυρίες και κύριοι, ούτε συμφωνούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπογράψαμε το Μάαστριχτ. Ούτε υιοθετούμε την πολιτική της Ευρώπης, γιατί κάποιοι μας έλεγαν ότι θα μπείτε στην Ευρώπη, τουλάχιστον θα διασφαλιστούν τα σύνορα. Και που είναι η διασφάλιση των συνόρων;
Είναι δυο αγαπητοί Υπουργοί εδώ, ο φίλος μου ο Θανάσης Μπούρας και ο κ. Ζώης, καλοπροαίρετοι και δυναμικοί. Μας έλεγε ο γέρος ο Καραμανλής ότι θα σας βάλω στην ΕΟΚ, θα διασφαλιστούν τα σύνορα. Και σήμερα η ΕΟΚ κ. Δράκο δε δίνει ούτε μία δραχμή επιπλέον. Δε στέλνει άντρες, αστυνομία, μηχανήματα, πλοία κλπ., να ελέγξει τα σύνορά μας. Για ποια Ευρώπη μιλάμε και για ποια σύνορα μιλάμε;
Και γι’ αυτό σας μεταφέρω το χαιρετισμό του κ. Καρατζαφέρη, επειδή είχατε την τόλμη και την πρωτοβουλία να διοργανώσετε αυτό το συνέδριο. Αλλά είναι και αφορμή να προβληματιστούμε όμως εξ αφορμής του συνεδρίου, για όλα αυτά τα προβλήματα που έχουμε.
Ξέρετε ότι τα νησιά μας, τα συμπλέγματα των νησιών μας, με οποιοδήποτε οικονομικοπολιτικό καθεστώς και αν υπήρχε στον τόπο, προόδευσαν και τα Επτάνησα προόδευσαν και οι Κυκλάδες προόδευσαν και τα Δωδεκάνησα προόδευσαν. Γιατί; Γιατί προείχε το στοιχείο του ανθρώπου, της προσωπικότητας.
Όταν η προσωπικότητα διέπεται από αρχές και αξίες, προοδεύει. Όταν παρασύρεται από ντιρεκτίβες της ΕΟΚ και άλλων οργανισμών του παρελθόντος, τότε χάνεται στην ντιρεκτίβα. Ο Έλληνας είναι ελεύθερος και πάντοτε τα νησιά προόδευσαν με οποιοδήποτε καθεστώς πολιτικό ή άλλο.
Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες κυρίες και κύριοι, εγώ σήμερα συγκινήθηκα πολύ. Ως νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών λυπούμαι πάρα πολύ που υπάρχει αυτή η αποχή. Δεν περίμενα να ’ρθούμε διχασμένοι εδώ. Αλλά εύχομαι τα συμπεράσματα του συνεδρίου να τα πάρει η κυβέρνηση και να τα υλοποιήσει σε ό,τι την αφορά και όσο μπορεί, αφού δώσει όμως προηγουμένως κατά τη γνώμη μας βάση στον πολιτισμό και στην προσωπικότητα του νησιώτη.
Σήμερα μου έδωσε ο Νομάρχης δυο βιβλία και χάρηκα πολύ. Το ένα ήταν «Τα γράμματα του Ελύτη στον Ντριγκάν». Έχετε έναν Θεόφιλο εδώ, μια παράδοση καταπληκτική. Είδα το άλλο «Το ανάτυπο της Περγάμου», με πρόλογο του συναδέλφου του Μπαλάσκα και του Νομάρχη βεβαίως. Πολιτισμός, το πρώτιστο.
Και εγώ ήρθα όχι για να μιλήσω και γι’ αυτό τελειώνω, ήρθα για να ακούσω. Σωστά το είπε ο Δήμαρχος Χανίων. Στην αρχαία Ελλάδα όλοι πήγαιναν για να μάθουν να γράφουν ή να μαθαίνουν και κάποιος σοφός είπε, «ξέρεις να ακούς; Υπάρχει καμία σχολή να σου μαθαίνει να ακούς»;
Εγώ πέρασα απ’ αυτή τη σχολή και έμαθα να ακούω, γι’ αυτό άκουσα και εσάς και τους προλαλήσαντες, για να βγάλω και εγώ τα δικά μου συμπεράσματα. Να σας συγχαρώ για κάθε επιτυχία και για κάθε βελτίωση και κυρίως να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που βρίσκονται εδώ και συμμετέχουν σε αυτούς τους προβληματισμούς της ΕΝΑΕ. Συγχαρητήρια και πάλι. Γεια σας.